• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Voederhuisje

Een voederhuisje voor tuinvogels

Onze tuinvogels kunnen steeds moeilijker een eten komen doordat Nederland steeds dichter en dichter bebouwd wordt. Daarom is het goed om jouw tuin vogelvriendelijk te maken zodat vogels ook in de bebouwde kom zich thuis voelen en aan voedsel kunnen komen. Je helpt vogels al met het hebben van gras, bloeiende planten, struiken en bomen. Als je het mooi vind om de vogeltjes zo bezig te zien in de tuin kun je ze ook bijvoeren, gebruik hiervoor een voederhuisje. Op deze manier zorg je ervoor dat de vogels terug blijven komen. In ons assortiment vind je een breed scala aan voederhuizen voor vogels. Kleine voederhuisjes, grote voedertafels en leuke vogelvoerderhuisjes op paal. Welke voedertafel het beste is, is geheel afhankelijk van de wensen welke je hebt voor een voederhuisje. Wil je grote vogels een plek bieden voor het voeding of gaat jouw voorkeur juist uit naar kleinere tuinvogels op je voedertafel? Op deze pagina bekijken we de verschillende soorten voederhuisjes in onze vogelwinkel.

Afbeeldingsresultaat voor voederhuis freepik

Waar is een vogelvoederhuis voor bedoeld?

Door een leuk voederhuisje te plaatsen in jouw tuin of op het balkon lok je de leukste tuinvogels, van kleine koolmeesjes tot spechten en van roodborstjes tot merels! Elke vogel kan in de wintermaanden de hulp gebruiken van ons mensen. In de wintermaanden is het namelijk erg lastig voor vogels om voldoende voeding te kunnen vinden in de natuur. Zeker op dagen wanneer er sneeuw valt is het vinden van voedsel een zware dagtaak en juist tijdens deze periodes hebben vogels voldoende voedingstoffen nodig om warm te kunnen blijven en het koude weer te trotseren. Door voeding aan te bieden op een voedertafel of in een voederhuis geef je de mogelijkheid om toch tot voldoende voedsel te komen voor jouw tuinvogeltjes.

De verschillende soorten voederhuisjes

In de vogelwinkel van Huisdierplezier vind je verschillende soorten voederhuisjes welke geschikt zijn voor het aanbieden van voeding aan buiten en tuinvogeltjes. De meest verkochte voederhuisjes zijn gemaakt van hout, deze natuurlijke materialen zijn niet schadelijk voor de vogels en geven een natuurlijke uitstraling. Hiernaast is dit materiaal goed te behandelen, waardoor je het huisje vele jaren kunt gebruiken wanneer deze behandeld wordt. De behandeling van een houten voederhuisje bespreken we verderop op deze pagina, we gaan eerst de verschillende voederhuisjes bekijken uit ons assortiment;

 

Hangend voederhuis voor vogels. Een vogel voederhuisje welke opgehangen kan worden kan vrijwel overal worden gebruikt. Deze voederhuizen zijn dus ook geschikt voor de kleinere tuin of het balkon. Een hangend voederhuis komt in verschillende modellen. Zo kun je kiezen voor een hangend voederhuisje met silo waarbij je het vogelvoer eenvoudig kunt aanvullen waardoor je minder last hebt van ongedierte op en rondom het voederhuis met silo. Ook hangende voedertafels zijn geschikt, deze voedertafels geven de mogelijkheid het vogelvoer los aan te bieden. Op deze manier is het voor de vogels makkelijker tot de voeding te komen en te genieten van de extra energie van het vogelvoer.

 

Staand voederhuis voor vogels. Heb jij geen mogelijkheden om het vogelvoederhuisje op te hangen? Dan is een staand voederhuis een goed item. Deze voederhuisjes op paal kunnen eenvoudig worden geplaatst, het grootste voordeel van deze voederhuizen is de mogelijkheden welke deze bieden. Zo kun je het vogelvoer op het plateau van een vogelvoederhuisje plaatsen maar bieden deze voederhuizen ook de mogelijkheid het voer op te hangen aan het huisje. Bekijk ook onze vogelhuisjes op paal in onze categorie voor staande vogelvoederhuizen.

Hoe moet je een vogelvoederhuis onderhouden?

Zoals hierboven al geschreven worden de meeste voederhuizen gemaakt van houtsoorten. Dit materiaal is natuurlijk en niet schadelijk voor de vogels. Hiernaast geeft een houten voederhuisje een leuke sfeer in de tuin. Wel is het belangrijk dat je een voederhuis van hout voorziet in goede onderhoud. Dit betekend dat deze houten vogelhuisjes periodiek moeten worden behandeld tegen weersinvloeden zoals regen en zon. Sommige voederhuisjes uit ons assortiment zijn voor behandeld en kunnen direct worden gebruikt, deze voederhuizen hoeven pas behandeld te worden voor het volgende seizoen. Ook vind je in ons assortiment onbewerkte voederhuisjes, deze voederhuizen dienen voor gebruik te worden behandeld met diervriendelijke beits of verf. Tip: Een leuke bezigheid met kinderen is het zelf schilderen van een voederhuisje. Neem hiervoor een onbewerkt en niet voor behandeld voederhuisje en voorzie deze van de leukste kleuren, vormpjes en opdrukken!

Naast een terugkerende beits of verflaag voor jouw voederhuisje is het natuurlijk ook belangrijk dat je het voederhuisje schoon houdt. Dit betekend dat je resten vogelvoer verwijderd en bij het vullen van het voederhuisje zorgt dat deze eerst netjes schoon is. Op deze manier voorkom je dat het vogelvoer bederft en de vogels geen gebruik meer willen maken van het voederhuis. Na het seizoen maak je het voederhuisje volledig schoon en zorg je dat deze indien nodig op nieuw in de beits of verf wordt gezet voor het volgende seizoen.

Wat kun je de vogels voor voeding aanbieden in het voederhuisje?

Als je de vogels in de tuin wil gaan voeren is het verstandig dit niet op de grond te strooien. Dit kan namelijk ongedierte aantrekken en dat wil je niet. Een voederhuisje voorkomt ongedierte in de tuin en zorgt ervoor dat er ook voer overblijft voor de vogels. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goede voeding aanbiedt op jouw vogelvoedertafel of voederhuisje. Hieronder vind je een overzicht van de Do’s en Don’ts bij het aanbieden van vogelvoer aan tuinvogels;

Wel
- Speciaal tuinvogelvoer
- Strooivoer voor de voedertafel
- Geschikt fruitsoorten
- Ongebrande en ongezouten pinda’s
- Vetproducten zoals vetbollen en vetblokken
- Broodkruimels, wel met mate want hier zit vrij veel zout in

Niet
- Producten waar zout in zit
- Melkproducten, hier hebben vogels geen baat bij
- Geen vetbollen of pinda’s in een netje, vogels kunnen vast komen zitten in het netje
- Geen boter of margarine
- Geen gekookte etensresten, dit bederft snel

Ook de hoeveelheid vogelvoer op het voederhuisje is van belang. Bied je te veel vogelvoer aan dan zal dit sneller bederven. Je kunt er beter voor kiezen het voederhuisje regelmatig te vullen met vogelvoer en of bovengenoemde vogelsnacks. Op deze manier voorkom je ook ongedierte rondom jouw voederhuisje of voedertafel in de tuin en blijft het voer langer vers voor de tuinvogels.

Afbeeldingsresultaat voor tuinvogel freepik

Is een voederhuisje alleen voor de winter?

Hier kunnen we heel duidelijk antwoord op geven; Nee! Een vogelvoederhuisje is niet alleen geschikt voor de koudere maanden in het jaar. Wel is het belangrijk dat je de voeding aanpast welke je aanbiedt op het voederhuis of op jouw vogel voedertafeltje. In ons assortiment vind je specifieke snacks en voer voor wintervogels, maar ook zomervogel voer en vogelvoer voor de broedende maanden kun je aanbieden op jouw voederhuisje. Welke soorten vogelvoer en vogelsnacks zijn geschikt voor de verschillende maanden van het jaar?

Lente voer voor voedertafel: In de lente gaan onze tuinvogeltjes nesten bouwen, eieren leggen en broeden. In deze periode is het dan ook belangrijk dat moeder én vader vogels voldoende voedingstoffen binnen krijgen om deze zware taak uit te voeren. In de lente zijn vogels voornamelijk op zoek naar eiwitrijk voer. Goede voorbeelden hiervan zijn; insecten, rupsen en wormen. Wil je jouw tuinvogels helpen in de lentemaanden kies dan voor bijvoorbeeld meelwormen en 4-seizoenen vogelvoer voor het voederhuisje.

Zomer voer voor voedertafel: Ook in de zomer hebben vogels baat bij eiwit rijk voer. Dit komt omdat de meeste vogelsoorten in de rui raken rond deze periode. De vogels gaan zich aan het einde van de zomer voorbereiden op de wintermaanden en hierdoor ontstaat een nieuw verenpak. Om de ruiperiode goed te laten verlopen kunnen ze eiwitrijk voedsel wel gebruiken. Ook in de zomermaanden maak je jouw tuinvogels dus blij met bijvoorbeeld 4-seizoenen vogelvoer en/of vogelsnacks zoals meelwormen op de voedertafel.

Herfst voer voor voederhuis: In de herfstmaanden wordt het natter en kouder, het vinden van voedsel begint op dit moment al lastig te worden voor de vogels. In deze maanden doe je er goed aan de vogels te voorzien in vogelvoer voor voldoende energie. Op de koudere dagen van de herfst kun je al beginnen met het aanbieden van vetbollen, pinda’s en herfstvoer voor vogels. Een bijkomend voordeel hiervan is, de vogels welke in de herfst jouw voederhuisje kunnen vinden zullen in de winter ook terugkeren. Op deze manier kun je de vogeltjes dus alvast naar jouw tuin lokken.

Winter voer voor voederhuis: De topmaanden voor het lokken van tuinvogels blijft toch de winter. In deze maanden is het bijna onmogelijk voor tuinvogels om voldoende voedsel te vinden. In de wintermaanden kun je dus ook flink uitpakken op je voederhuisje wanneer het gaat over het voeren van tuinvogels. Vetbollen, vetblokken, pinda’s, meelwormen, voederschelpen, wintervoer en de allerlekkerste wintersnacks voor vogels.

Een vogelvoederhuisje kopen bij Huisdierplezier

In de vogelwinkel van Huisdierplezier vind je een groot assortiment aan producten voor tamme vogels én tuinvogels. Zo shop je de leukste producten om jouw voederhuisje te vullen, de mooie tuinvogels te lokken maar ook de benodigdheden voor de huisvesting van tamme buitenvogels. Ben jij een echte vogelliefhebber en wil je een vogelvoederhuisje kopen of ben je op zoek naar heerlijke vogelvoeding voor op jouw voedertafel? Neem dan zeker eens een kijkje in onze winkel speciaal ingericht voor tuinvogels. Ook voor de leukste tips en adviezen voor tuinvogels ben je bij Huisdierplezier op het juiste adres, lees eens een van onze vogelblogs zoals; “Lok de mooiste tuinvogels naar jouw tuin.” Heb je vragen, opmerkingen op ben je op zoek naar advies neem dan gerust contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag veder met jouw zoektocht naar de perfecte vogelbenodigdheden.

Menu