• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Verlichting en Verwarming

Verlichting en verwarming voor reptielen

In een terrarium is het belangrijk dat de verlichting en de verwarming goed geïnstalleerd is. Reptielen hebben UV-A en UV-B nodig, echter geven UV lampen  weinig zichtbaar licht waardoor het belangrijk is om ook gewone daglicht lampen te gebruiken.

Lizard, Urtier, Reptielen, Droge, Terrarium, Schaal

UV-A

UV-A is noodzakelijk voor reptielen. Door UV-A zien reptielen kleuren anders dan de mens. Ze zijn dus afhankelijk van UV-A om soortgenoten, insecten en planten te herkennen aan het weerkaatsingspatroon. Reptielen worden actiever, socialer en zijn meer geneigd te eten, voort te planten en te zonnebaden door UV-A.

UV-B

UV-B is ook belangrijk voor reptielen. Door UV-B wordt er in de huid vitamine D aangemaakt. Dit is nodig voor de opname van calcium uit voedsel en de verwerking daarvan. Calcium is nodig voor gezonde botten, samentrekking van spieren en het transport van signalen door zenuwen. Een gebrek aan UV-B en daardoor dus minder vitamine D kan leiden tot ernstige verzwakking en vervorming van de botten waardoor dieren nauwelijks nog kunnen bewegen en zelfs dood gaan.

Verlichting

Voor extra licht in het terrarium kun je kijken naar de daglicht lampen. Deze bevatten het micro-element neodymium waardoor het spectrum sterk lijkt op dat van daglicht. Ook bevatten deze lampen UV-A stralen wat weer goed is voor het voortplantingsgedrag en goed zijn voor het welzijn van de dieren.

Verwarming

Er zijn verschillende manieren om het terrarium of bepaalde plekken in het terrarium op te warmen. Zo bestaan er warmtematten, warmtekabels en natuurlijk gewoon warmtelampen. Warmte die van bovenaf komt is het meest natuurlijk. Daarom zijn er bij ons alleen warmtelampen verkrijgbaar. Zo hebben wij warmtespots, infrarood spots en keramische warmtespots.

Warmtespots

Geven ongeveer 35 procent meer licht en warmte en verhogen dus de temperatuur in het terrarium. Deze spot bevat UV-A en bevordert daarmee het natuurlijke metabolisme en het stimuleert het broedgedrag. Je kunt de lamp naar beneden projecteren om zo een fijne opwarm plaats te creëren.

Infrarood warmtespots

Infrarood spots ontwikkelen infrarode warmtegolven en zijn typische warmtelampen. Deze spots hebben een speciaal ingebouwde reflector om de warmte in elke gewenste richting te sturen. Deze lampen verstoren het dag- en nachtritme van het dier niet. De verhoogde temperatuur stimuleert de eetlust, het metabolisme en het normale gedrag van het dier. In geval van ziekte helpen deze lampen bij het herstellen.

Keramische warmtespots

Keramische spots geven alleen warmte af en geen licht. Deze lampen verstoren het dag- en nachtritme van het dier niet. Ze drijven de temperatuur in het terrarium op met 5 tot 10 graden. De verhoogde temperatuur werkt bevorderlijk voor de bloedsomloop en ook deze lamp stimuleert de eetlust, de vertering, het metabolisme en het natuurlijke gedrag van het dier. Plaats deze lamp altijd boven het gaasgedeelte van het terrarium en niet boven het glasgedeelte.

Tapijt Python, Terrarium, Close-Up, Schaal, Portret

Verlichting en verwarming bij Huisdierplezier

Bekijk goed wat het beste is voor jouw dieren en terrarium. Daarna kun je makkelijk en snel bestellen! Als je op werkdagen de bestelling voor 13:00 uur plaatst wordt deze dezelfde dag nog verzonden. Je kunt betalen via IDEAL, Creditcard, Bankoverschrijving, Paypal en Achteraf betalen. Zo heb je snel jouw gewenste artikelen in huis.

Menu