• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Reptiel Benodigdheden

Benodigdheden voor reptielen en amfibieën

Het is belangrijk dat je goed weet wat je allemaal precies nodig hebt bij het houden van reptielen en amfibieën. Je hebt heel veel verschillende reptielen waar je uit kunt kiezen zoals bijvoorbeeld schildpadden, slangen, salamanders, leguanen, gekko’s, baardagamen of bijvoorbeeld een leuke kameleon. Verdiep je goed in het soort terrarium en dier dat je daarin wil gaan huisvesten. Ga goed na hoe het beestje leeft in de natuur en wat het verlangt om een goed leven te hebben. Hier gaan we kijken naar de standaard benodigdheden voor het opstarten van een terrarium of paludarium.

Er zijn verschillende type terraria, tropisch, gematigd, woestijn en moeras. Tropische terraria hebben een weelderige plantengroei, een constante temperatuur van 25 tot 30 graden, een klein watergedeelte en het koelt er nauwelijks af in de nacht. Ook is er een hoge luchtvochtigheid.

Gematigde terraria hebben een gematigd klimaat wat voorkomt in bijvoorbeeld Zuid-Europa. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout, stenen en kleinere plantensoorten. De temperatuur is overdag tussen de 25 en 32 graden en in de nacht koelt het af tussen de 12 en 20 graden. Er is een luchtvochtigheid tussen de 50 en 75 procent.

Woestijn terraria hebben een droog klimaat en veel licht. Het is belangrijk dat er afwisseling is tussen warme en koelere plekken. Creëer daarom plekken waar de dieren kunnen zonnen en schaduwplakken waar ze af kunnen koelen. Overdag is het heel warm en s ’nachts koelt het flink af.

Moeras terraria oftewel een paludarium lijkt heel erg veel op een tropisch terrarium maar heeft een groter ondiep watergedeelte. Dus ook dit terrarium heeft veel weelderige plantengroei, een constante temperatuur van 25 tot 30 graden en een hoge luchtvochtigheid.

Reptielen, Reptilium, Reptiel, Terrarium

Wat voor terrarium is het beste?

Terraria worden van verschillende materialen gemaakt. Het beste is om te gaan voor een glazen terrarium. Er bestaan ook terraria die gemaakt zijn van kunsstof of houten materialen. Kunststof terraria hebben echter wat nadelen. Kunstof wordt vaak snel ondoorzichtig en is gevoelig voor krassen. Het voordeel van terraria gemaakt van ander materiaal dan glas is dat deze wel beter isoleren. Daarom zie je vaak dat voor woestijn terraria en hele grote terraria betonplex wordt gebruikt. Dit is sterker dan gewoon hout, het isoleert goed en het is van zichzelf waterdicht. Wel moeten de naden goed worden gekit.

Wat heb je allemaal nodig voor de inrichting?

Er is best veel nodig om een terrarium in te richten. Denk hierbij aan bodembedekking, verlichting, verwarming, materialen om een schuilplaats of zonnebaadplek te creëren en natuurlijk attributen om het terrarium mooi aan te kleden zoals planten, stenen, hout en eventueel andere leuke decoraties.  

Verlichting en verwarming
Vaak worden er om een terrarium op de juiste temperatuur te houden warmtelampen gebruikt. Reptielen zijn koudbloedige dieren en hebben dit nodig om goed op temperatuur te blijven. Echter bieden warmtelampen over het algemeen weinig verlichting en is het dus belangrijk om ook een goede daglichtlamp te plaatsen. Reptielen hebben UV-A en UV-B nodig om soortgenoten, planten en insecten te kunnen herkennen, meer actief te kunnen zijn, voor de aanmaak van vitamine D, om het natuurlijke metabolisme te bevorderen en het broedgedrag te stimuleren.

Bodembedekking
Je kunt kiezen tussen verschillende soorten bodembedekking voor in het terrarium. Kijk daarbij goed naar wat jouw dier nodig heeft. Je hebt beukensnippers, substraat, zand, schorssnippers en bodemschors. Zand wordt veel gebruikt als bodembedekking voor een woestijnterrarium terwijl schorssnippers, bodemschors of beukensnippers veel worden gebruikt in een tropisch terrarium.

Inrichting van het terrarium
Om diverse zonnebaadplekken en schaduwplekken te creëren kun je gebruik maken van mooie natuurlijke materialen zoals stenen, planten, schors en hout. Ook zijn er leuke beeldjes en andere attributen om een terrarium leuk in te richten. Kijk naar wat het dier nodig heeft en welke materialen deze in zijn natuurlijke omgeving ook tegenkomt.

Voeding voor reptielen en amfibieën

Reptielen en amfibieën eten vaak levend voer zoals muizen, ratten (zowel levend als uit de vriezer), insecten zoals buffalo wormen, meelwormen, krekels, springstaartjes, sprinkhanen, kakkerlakken, fruitvliegjes, wasmotlarven, moriowormen en spinnen. Ook is er droogvoeding zoals fruit, planten, insecten, vissen en schaaldieren. Natuurlijk kun je fruit en dergelijke ook vers geven aan je dieren, mits ze daar natuurlijk van houden. Het is belangrijk dat je ook vitamine-calcium preparaten geeft als aanvulling op de dagelijkse voeding om je dieren in een goede conditie te houden.

Terrarium benodigdheden online bestellen bij Huisdierplezier

Van plan om een terrarium te kopen? Je kunt ze makkelijk en snel bestellen bij Huisdierplezier. Als je op werkdagen voor 13:00 uur de bestelling plaatst wordt deze dezelfde dag nog verzonden. Zo heb je snel al jouw benodigde artikelen in huis. Je kunt bij ons betalen via IDEAL, Creditcard, Bankoverschrijving, Paypal en Achteraf betalen. Als je niet tevreden bent met het ontvangen artikel kun je deze mits deze nog niet in gebruik is genomen en in de originele verpakking zit gewoon retourneren en ontvang je het aankoopbedrag terug. Heb je nog vragen? Dan kun je op werkdagen contact opnemen met onze klantenservice via mail of telefoon.

Neem eens een kijkje bij onze huisvesting benodigdheden en voeding & decoratie voor reptielen.

Menu