• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Voeding & Verzorging

Voeding en verzorging van konijnen

Konijnen zijn herbivoren dat wil zeggen dat ze enkel planten en grassen eten. En dit hebben ze dan ook nodig, konijnen moeten voldoende hooi binnen krijgen voor een goede spijsvertering. Hooi slijt daarnaast de tanden en omdat de darmen niet stil mogen komen te liggen bij een konijn is dit ook een reden dat hooi een goed ingredient is voor konijnen, ze moeten hier namelijk best wat voor werken! Een konijn heeft een gevoelig darmenstelsel en daarmee is het van belang dat je een konijn de juiste voeding voorschotelt. In de natuur hebben de konijn nog een instinct wat wel en niet te eten, bij onze huiskonijnen ligt dit echter wat anders. Het is de vraag of ze daadwerkelijk weten wat goed voor ze is en wat niet als het aankomt op voeding. 

Dwerg Konijn, Konijn Leeuwenkop, Huisdier, Dierlijke

Hoofdmaaltijd voor konijnen

Het eerste en allerbelangrijkste wat je een konijn moet voorschotelen is voldoende schoon, fris en kruidig hooi. De maaltijd van een konijn bestaat voor ongeveer 70% uit hooi. Jouw konijn moet ten alle tijden hooi tot zijn beschikking hebben, te veel hooi eten is niet mogelijk. Konijnenhooi is verkrijgbaar in verschillende varianten, zo kun je kiezen voor weidehooi waar de kruiden welke groeien op het veld onderdeel van zijn, daarnaast heb je speciaal kruidenhooi welke voorzien zijn van heerlijke kruiden zoals paardenbloem of kamille. Verschillende kruiden hebben een geneeskundige werking. Zo is kamille goed voor de luchtwegen en zit paardebloem vol met vitamine welke bijdragen aan een goede gezondheid van jouw konijn. 

Mijn konijn wil geen hooi eten, wat nu? 

Sommige konijnen hebben niet zo veel met hooi, ze eten het slecht of helemaal niet. Toch is het van belang dit dan op een positieve manier te stimuleren. Bied verschillende soorten kruidenhooi aan en wissel regelmatig af. Ook is het mogeiljk om gedroogd kruiden zelf toe te voegen aan het konijnenhooi. Een goede tip voor het stimuleren van hooi eten is de plek waar je het hooi aanbiedt. Leg op niet gebruikelijke plaatsen een plukje hooi neer, jouw konijn zal het intressant vinden en neemt een hapje voor je het weet. Een van de voornaamste redenen dat een konijn geen hooi wenst te eten is de overige voeding welke het konijn krijgt. Konijnen welke te veel brokken krijgen zullen het hooi sneller laten liggen. Probeer te minderen met het geven van hardvoer zoals biks om te stimuleren het hooi te eten.

Wat mag mijn konijn allemaal eten?

Zoals aangegeven hebben konijnen gevoelige darmen, het is dan ook belangrijk om alle nieuwe ingredieten van het dieet van jouw konijn langzaam te introdcueren, met uitzondering van hooi. Een konijn mag naast hooi en brokjes verschillende lekkernijen welke gezond zijn voor hem. Denk hierbij aan heerlijke groente, gedroogd of verse kruiden en zelfs heel af en toe een kleine fruit snack. Wanneer je begint met een nieuwe groente of kruid begin dan altijd met een klein stukje, ten grootte van een postzegel. En bekijk na het eten regelmatig of de keutels van jouw konijn goed blijven. Wanneer je konijn een bepaalde groente niet kan verdragen zal dit namelijk snel zichtbaar zijn in de keutels. Een gezond konijn heeft mooie ronde keutels met zichtbare vezels. Krijgt jouw konijn slechte keutels, stop dan onmiddel met het gegeven nieuwe eten en sla deze vortaan over in de maaltijd.

Groente geschikt voor konijnen Er zijn veel verschillende groentes welke jouw konijn mag krijgen. 10 tot 15% van de maaltijd mag bestaat uit groente. Zo houden konijnen van; Andijvie, Witlof, Wortelloof, Bleekselderij, en nog vele andere groente. Er zijn verschillende lijsten te vinden online waar je kunt inzien wat goed is voor jouw konijn. Let hierbij op de regel; altijd beginnen met een klein stukje om te bekijken of jouw konijn de nieuwe groente kan verdragen.

Verse of gedroogde kruiden voor konijnen Om de maaltijd van jouw konijn aan te vullen kun je hem of haar gedroogde of verse kruiden aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Peterselie, Munt, Dille, Salie en tijm. Kruiden mogen worden bijgegeven, overdrijf dus niet. Een maaltijd van een konijn mag ongeveer voor 5% bestaan uit verse kruiden. Ook hier geldt: eerst proberen met een klein stukje.

Konijnenvoer, brokjes, biks en pellets Je staat er misschien van te kijken maar de maaltijd van een konijn hoort voor ongeveer 5% te bestaan uit brokjes. Konijnenvoeding is verkrijgbaar in verschillende varianten, het is even bekijken welke brokjes oftewel konijnenpellets jouw konijn het lekkerste vind. We houden hierin de richtlijn aan van ongeveer 20 a 25 gram brokjes per kilogewicht konijn. Is jouw konijn bijvoorbeeld 2 kilo, dan geef je hem of haar 40 a 50 gram brokjes per dag. Dit is afhankelijk van de soort brokken welke jouw konijn eet, daarom wordt er op de verpakking van konijnenvoer een richtlijn aangegeven.

Gras en (on)kruid voor konijnen Zoals in de natuur zijn konijn ook verzot op het eten van gras en onkruid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paardebloem, weegbree, dovennetel en brandnetel (laat deze even liggen zodat de 'brand'eruit gaat) Let er bij het geven van onkruid op dat het op een schone plek geplukt is, geef geen kruid wat aan de kant van de weg staat ivm uitlaatgassen enzovoorts. Ook bij het geven van onkruid en voornameiljk bij het geven van gras geldt: begin met een klein beetje en bouw dit langszaam op zolang de keutels van jouw konijn goed blijven.

Konijn, Bunny, Haas, Dierlijke, Bont, Pasen, Cute

Wat mag mijn konijn snacken?

Omdat konijnen houden van groente, kruiden en zelfs van een klein stukje (toegestaan) fruit kun je het beste een gezonde snack voorschotelen. Dit kan bijvoorbeeld af en toe een lekker blaadje witlof zijn, maar ook een heerlijke paardebloem zal in de smaak vallen. Daarnaast zijn er verschillende lekkere gezonde konijnensnacks op de markt, denk hierbij aan een lekkere hooisnack, knabbelsnack of een wortelkoekje.  Een snack moet altijd een beloning of tussendoortje gegeven worden en mag niet als dagelijkse maaltijd gegeven worden, Ook kun je jouw konijn heerlijk laten snacken aan een hooibal, hooibrug of maak een heerlijke snackbox met allerlei lekkernijen voor jouw konijn. Wil je jouw konijn belonen en tegelijkertijd vermaken? Neem een kartonnen doos, het liefste zonder opdruk. Knip of snijd hier een aantal gaten in waar jouw konijn doorheen past. Stop de doos helemaal vol met hooi en verstop tussen het hooi wat snacks voor jouw konijn. Dit kunnen groente zijn of verse kruiden, maar ook de dagelijkse brokjes kun je op deze manier aanbieden. Jouw konijn moet werken om tot de lekkere snacks te komen, gegarandeerd plezier!

De verzorging van een konijn

Konijnen hebben naast de dagelijkse maaltijd ook verzorging nodig. Denk hierbij onder andere de vacht van jouw konijn. Voornamelijk op rui momenten kunnen konijnen veel haren verliezen, door dat konijnen zichzelf en soortgenoten wassen komen deze haren in het darmstelsel. Dit wil je voorkomen, borstel jouw konijn dan ook regelmatig in de rui periode om losse haren zo veel mogelijk te voorkomen. Sommige konijnenvachten, zoals die van de Angora of de Teddy konijnen hebben meer verzorging nodig. De vacht van deze konijnen kunnen snel gaan klitten, borstel een konijn met een lange of ruwe vacht minimaal 1 a 2 keer per week. Voor de verzorging van konijnen hebben we een assortiment aan konijnen borstels, konijnenkammen en vacht borstels. Maar ook voor de nageltjes kun je bij Huisdierplezier terecht voor een konijnen nagelschaartje. 

Tips voor de verzorging van jouw konijn?

Wil je graag tips voor het verzorgen van jouw konijn, ben je benieuwd wat de beste voeding is voor jouw konijn of wil je graag advies inwinnen voor een nieuw konijnenhuisdier? Neem dan gerust contact met ons op. Huisdierplezier heeft ervaren konijnenliefhebbers in dienst welke je graag verder helpen met het maken van de juiste keuzes wanneer het aankomt op jouw konijn. Via ons contact formulier of telefonisch kun je ons bereiken met je vragen over konijnen.

Menu