• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Huisvesting Benodigdheden

Wat heb je nodig voor mijn konijn?

Konijnen staan binnen de top 5 van meest gehouden huisdieren in Nederland. Maar toch staan ze hiernaast ook bovenaan in de lijst met ‘minst begrepen huisdieren.’ Helaas kiezen veel mensen er voor om een konijn in een hok te plaatsen en deze eigenlijk nooit de vrijheid te geven welke ze niet alleen verdienen maar ook nodig hebben voor een goede gezondheid. En laat een konijn nu net het leukste zijn als hij voldoende aandacht, ruimte en liefde krijgt. Net zoals vrijwel ieder ander huisdier heeft een konijn ook behoefte aan aandacht en liefde. In hoeverre je hem dit kan bieden bespreken we verderop, maar als eerste gaan we bekijken welke spullen je allemaal nodig hebt zodra je een konijn wilt houden als huisdier.

Konijntje, Konijn, Zwart Otter Konijntje, Log

Huisvesting benodigdheden voor konijnen

Natuurlijk staat op nummer 1 voor de huisvesting van jouw konijnen; een goed konijnenhok. Maar daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je het onderkomen voorziet van de basisbehoefte van jouw konijn. Hieronder gaan we stap voor stap uitleggen hoe je jouw konijnenverblijf kunt omtoveren tot een paleis voor jouw konijn.

Stap 1 : BodembedekkingWe beginnen met een goede bodembedekker. Een bedekking van de vloer welke niet alleen zacht aanvoelt voor jouw konijn maar welke daarnaast ook veel vocht opneemt. Zeker wanneer jouw konijn niet zindelijk is (Ja! Het is mogelijk je konijn zindelijk te maken)  is het belangrijk dat de urine wordt opgevangen en deze niet door het hok loopt met vieze poten als gevolg. Een goede bodembedekker beschikt dus over ; een goed absorptievermogen, is geurloos of gaat geurtjes tegen én is voorzien van zo weinig mogelijk stof. Denk hierbij aan hennepvezel of houtkorrels voor de zomermaanden en in de wintermaanden als aanvulling stro.

Stap 2 : VoerbakNatuurlijk dien je een plek te hebben waar jouw konijn kan genieten van zijn dagelijkse maaltijd. Een voerbak is hiervoor natuurlijk een uitkomst, maar welke keuze maak je hierin? Sommige konijnen houden ervan hun voerbak om te duwen of zelfs te gooien, een zwaardere voederbak is een goede keuze in dit geval. Heb je meerdere konijnen in het verblijf? Kies dan voor een grotere voerbak of een dubbel voerbak.

Stap 3 : Drinkfles of bakVeel konijnenbaasjes geven standaard een fles aan het konijn om te drinken. Dit is mogelijk en de meeste konijnen vinden dit ook prima. Echter sommige konijnen vinden dat het drinken uit een fles niet snel genoeg gaat, ze gaan dan bijvoorbeeld aan de fles trekken. In dit geval kun je er voor kiezen je konijn uit een bakje te laten drinken. Sommige konijnen weigeren zelfs uit een fles te drinken. Maar is dit dus afhankelijk van jouw konijn.

Stap 4 : HooiruifHet hoofdbestandsdeel van een goed konijnendieet is hooi. Heerlijk kruidig konijnenhooi voorzien van verschillende kruiden zorgen ervoor dat jouw konijn deze noodzakelijke goed eet. Het aanbieden van het hooi kun je het beste doen in een hooiruif. Zo blijft het hooi langer vers en fris!

Stap 5 : SchuilhokKonijnen zijn prooidieren, vanuit de natuur beschermen ze zichzelf door te schuilen onder de grond bij gevaar. Onze huiskonijnen kunnen meestal niet onder de grond. Een schuilmogelijkheid in het hok is dan ook een must, zo kan jouw konijn bepalen wanneer hij of zij zich terug wil trekken. Sommige hokken zijn standaard voorzien van een schuil en/of nachthok voor konijnen maar deze zijn ook los verkrijgbaar.

Stap 6 :  KonijnentoiletZoals hierboven al aangeven is het dus mogelijk jouw konijnen zindelijk te maken. Het vraagt wat aandacht, consequentie maar het is zeker mogelijk er voor te zorgen dat jouw konijn een konijnentoilet gebruikt. Dit maakt het zeer makkelijk het konijnenhok schoon te maken, omdat ze enkel het toilet gebruiken. Ook voor jouw konijn is dit ideaal, zo zit hij of zij niet de gehele dag in zijn eigen ontlasting en kan hij zijn toiletruimte gescheiden houden van de rest van het hok.

De basis behoeftes van een konijn

Naast een goede huisvesting, de noodzakelijke huisvesting benodigdheden zijn er natuurlijk nog een aantal dingen welke het bestaan van jouw konijn verrijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuk uitdagend speelgoed voor in het konijnenhok of in de konijnen ren. Binnen onze categorie Speelgoed & Vermaak vind je daarom allerlei leuke uitdagende denkspellen voor konijnen, knaagbare tunnels voor konijnen én snackballen voor actief snacken. Maar ook de Voeding & Verzorging van jouw konijn is belangrijk. Bij ons vind je gezonde konijnensnacks welke veilig aan jouw konijn gegeven kunnen worden. Daarnaast bieden we de nodige attributen voor de vachtverzorging van jouw konijn, denk hierbij aan vachtborstels en handige konijnenkammen.

Nummer 1 behoefte van een konijn

Een van de vaak vergeten maar zeker niet onbelangrijke behoefte van een konijn is: het leven met een soortgenoot. Konijnen zijn echte groepsdieren! We zien het direct terug in de natuur. Konijnen leven in stellen of groepen maar nooit alleen. Minimaal één ram (man) en één voedster (vrouw). Maar op veel plekken zien we groepen terug van meerdere voedsters en soms zelfs meerdere rammen, tot wel 20 konijnen in totaal! Binnen de groep is een rangorde welke duidelijk is voor elk konijn in de groep, zo blijft de sfeer in de groep goed.

De combinatie gecastreerde ram en (evt. gesteriliseerde) voedster is hierin de beste combinatie. Vaak wordt de fout gemaakt om 2 rammen samen te plaatsen, of 2 voedsters. Dit is af te raden, zelfs wanneer je meerdere konijnen uit één nest wilt nemen. Konijnen kennen geen familie band en dit is dan ook zeker geen garantie tot een goed resultaat. Laat je goed informeren bij de aanschaf van een konijn of meerdere konijnen. Wil je zeker zijn van de juiste informatie bij de aanschaf van een konijn, neem dan contact met ons op of ga langs bij een van de vele konijnenopvangen welke Nederland en België telt! Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor informatie over konijnenhokken en huisvesting voor konijnen.

 

Menu