• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Rattenkooi

Een rattenkooi kopen bij Huisdierplezier

Een rat is energiek, nieuwsgierig en kan perfect tam gemaakt worden. Dit is dan ook de reden dat deze mooie dieren steeds vaker worden gehouden als huisdier. Een verblijf voor tamme ratten komen in verschillende varianten. Het allerbelangrijkste bij het aanschaffen van een rattenkooi is dat je een verblijf aankoopt welke voldoende ruimte en comfort biedt aan de ratten. Hoe jij dit comfort kunt bieden aan je ratten lees je onder deze afbeelding.

Cute, Knaagdier, Muis, Kleine, Dierlijke, Zoogdier, Rat

Waar moet ik opletten bij het kopen van een kooi voor mijn rat?

Wanneer je een kooi gaat aankopen voor jouw rat is het van belang goed te kijken naar de juiste afmetingen en formaten van de rattenkooi. Het te klein plaatsen van een rat kan nadelige gevolgen hebben. Een rat moet de mogelijkheid hebben de spelen en klimmen in zijn kooi. Op deze manier blijft hij niet alleen gezond maar ook gelukkig in zijn verblijf. Een kooi voor ratten moet dus groot genoeg zijn voor jouw huisdier, maar welke afmeting voor een rattenkooi is dan voldoende? Hieronder geven we een opsomming aan benodigde ruimte voor jouw rat:

  • De totale oppervlakte van de rattenkooi moet minimaal 80 x 50 x 80 zijn voor één of twee ratten. Wanneer je meerdere ratten wenst samen te plaatsen rekenen we 100 x 50 x 100, deze ruimte is toereikend voor de huisvesting van ongeveer 3 ratten.
  • De hoogte van het verblijf van jouw rat moet voldoende ruimte bieden om te kunnen klimmen en klauteren, een rattenhuis moet dan ook minimaal 60 centimeter hoogte bieden. Wel is het hierbij aan te raden te werken met verdiepingen, zo kan de rat ook optimaal gebruik maken van de hoogte van de kooi.
  • Ook is het belangrijk te kijken naar het traliewerk, zeker jonge ratten kunnen makkelijk ontsnappen uit een kooi welke niet toereikend is. Het traliewerk van de rattenkooi mag dan ook geen grotere openingen hebben dan 1 centimeter.

De inrichting van een rattenkooi

Na het aankopen van een rattenkooi komt de inrichting. Hoe kun je jouw rattenkooi mooi aankleden waarbij jouw rat zich thuis kan voelen in zijn eigen verblijf? We beginnen met de basis inrichting van jouw rattenkooi:

knaagdier eetbakje

Rattenkooi water en voer: Het verblijf moet natuurlijk voorzien zijn van een plek om te eten en drinken, dit laatste wordt bij voorkeur aangeboden in een knaagdieren drinkfles. Deze zijn makkelijk schoon te houden en vanaf buiten de kooi te vullen, zo voorkom je dat jouw rat ontsnapt wanneer je hem net voor je werk nog even wilt voorzien van vers drinkwater. Ook blijft het water in een drinkfles langer fris waardoor jouw ratten langer kunnen genieten van vers drinkwater. Het voer van de fret kan worden aangeboden in een eetbakje voor knaagdieren. Deze zijn verkrijgbaar in vele varianten, in ons assortiment vind je onder andere keramieken voerbakjes maar ook kunststof voerbakjes of van metaal.

Bodembedekking Hennepstrooisel - 3 kg

Bodembedekking van jouw rattenkooi: Natuurlijk is het belangrijk een goede bodembedekker te gebruiken in jouw rattenhuis, niet alleen voor het comfort van de rat maar ook voor de algemene hygiëne in het verblijf. Je kunt voor de bodembedekking houtvezel gebruiken. Dit materiaal neemt vocht op en zorgt voor een zacht bedje in het verblijf. Wel is houtvezel redelijk stoffig, ratten welke snel last hebben van de luchtwegen kunnen dan ook beter niet op houtvezel geplaatst worden. In dit geval adviseren wij hennepvezel. Door de bewerking van dit product is het vrijwel stofvrij, neemt beter vocht op dan zaagsel en kan in grootverpakking worden aangekocht.

Knaagdierhuisje Clavio 2 Gaten Verticale Hanger - 10 x 10 x 10 cm

Speeltjes en vermaak voor de rat: Een rat heeft een hoog intelligentie niveau, ze leren snel en worden daarbij het liefste zo veel mogelijk uitgedaagd. Rattenspeelgoed aanbieden is dan ook een must in een verblijf voor jouw rat. Op deze manier geef je jouw rat voldoende afleiding en vermaak op momenten dat jij bijvoorbeeld aan het werk bent, slaapt of een boodschap doet. In ons assortiment vind je vele verschillende soorten rattenspeelgoed, van hangmatjes voor ratten tot speeltunnels en schuilhuisjes voor ratten. Bedenk bij het aankopen van rattenspeelgoed welke ruimte je tot je beschikking hebt in het verblijf. Ratten houden van variatie maar een te volle kooi is ook niet bevorderlijk voor de rat. Je kunt dan beter regelmatig afwisselen met het speelgoed.

De plaatsing van een rattenkooi

Voor de juiste plaatsing van de rattenkooi kijken we voornamelijk naar temperatuur en lichtval. Een rat mag niet in direct zonlicht geplaatst worden. Dit geldt overigens ook voor licht wat door de ramen komen. Zeker in de zomermaanden loopt de temperatuur op deze manier te snel en te hoog op, want niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de rat. Wil jij jouw rat tam maken, kies dan wel voor een plek waar hij rustig kan wennen aan de omgeving aan zijn huisgenoten.

Rat, Comfortabele, Aanhalig, Kaputze, Hoofd, Kleur Rat

Een verblijf voor jouw ratten aankopen

Heb jij een rat of meerdere ratten en ben je op zoek naar een goed verblijf voor jouw lieve huisdieren? Bij Huisdierplezier is het ook mogelijk om een verblijf te laten produceren van hout of aluminium. Op deze manier kun jij het perfecte huis samenstellen voor jouw rat of ratten. Ook kun je kijken naar ons basis assortiment rattenkooien, deze zijn uit voorraad leverbaar en kunnen vaak al binnen enkele dagen bij je worden geleverd. Heb je vragen of wens je advies over ratten of de huisvesting van jouw rat? Neem dan zeker eens contact met ons op, Huisdierplezier is gespecialiseerd in de huisvesting van ratten wij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuzes wanneer het gaat over je huisdieren!

Menu