• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Hamsterkooi

Hamsterkooi kopen

De hamster is een veel gehouden huisdier in Nederland en dit is niet voor niets; hamsters zijn super leuke huisdieren om te houden in een hamsterkooi! Deze kleine pluizenbollen met kleine kraaloogjes en bolle wangetjes zijn heerlijk om naar te kijken als ze bezig zijn in de hamsterkooi. Het natuurlijke gedrag van de hamster alleen al kan je uren vermaken. Een goede hamsterkooi is daarom zeker prioriteit. De meeste hamsters zijn echte nachtdieren en slapen gedurende de dag. Met uitzondering van Russische, Campbelli en Roborovski hamsters. Deze hamster soorten hebben een ander ritme; ze wisselen slapen en actieve bezigheid met elkaar af gedurende de dag én de nacht. Omdat de meeste hamsters dus overdag genieten van rust is het belangrijk dat jouw hamster een veilige plek heeft in huis en dus een fijne hamsterkooi waar hij of zij zich helemaal thuis voelt. Rust is belangrijk voor deze kleine dieren en veel onrust en dus weinig rust heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de hamster.

Wij van Huisdierplezier zijn ons bewust hoe belangrijk een goede hamsterkooi is voor het welzijn van jouw hamster. Daarnaast weten we hoe leuk het is om een hamster te houden als huisdier! Speciaal voor jou als hamsterliefhebber hebben we daarom enkel tips bij de aanschaf van een hamsterkooi en de bijhorende hamsteraccessoires. Wij hebben namelijk een aantal blogs geschreven over hamsters. Als je graag meer informatie wilt kun je eens een kijkje nemen:

- Welke hamster past bij mij
- Wat kan ik doen om verveling tegen te gaan bij mijn hamster
- Wat mogen hamsters niet eten
- De Dwerghamster
- De Goudhamster
 

Hamster Dierlijke Huisdier - Gratis foto op Pixabay

 

Waar moet ik opletten bij het kopen van een hamsterkooi?

Aan een hamsterkooi zitten wel wat eisen, ondanks dat een hamster makkelijk te houden is. Vaak voldoet een hamsterkooi al aan deze eisen, maar het is toch handig om er even op te letten. Wij hebben veel hamsterkooien in ons assortiment in vrijwel elke prijsklasse. Je vindt bij ons goedkope hamsterkooien, grote hamsterkooien, hamsterkooi met buiswerk of een hamsterkooi speciaal voor de gouhamster. De keuze is eindeloos, om het makkelijker te maken hebben we daarom wat belangrijke punten op een rijtje gezet. Wil je een hamsterkooi kopen? Let dan op het volgende:

  • Afmeting van de hamsterkooi: Een hamsterkooi kan eigenlijk niet te groot zijn. Zoals elk huisdier geniet een hamster van een groter verblijf en de mogelijkheid om flink te kunnen bewegen in de kooi. Toch geven we wat vuistregels voor de aanschaf van een hamsterkooi. Voor een dwerghamster is een kooi van minimaal 50 x 30 cm geschikt en voor een Syrische hamster 80 x 30/70 x 40 cm.

  • Een van de belangrijkste onderdelen van een hamsterkooi is de schuilplaats. Zoals hierboven aangegeven slapen hamsters overdag veelal. Ze zoeken hiervoor een veilige plek waar het rustig is en waar ze zich geborgen voelen. Meestal is een hamsterkooi al voorzien van een plekje waar de hamster zich in kan verschuilen.

  • Een looprad is onmisbaar en moeten altijd aanwezig zijn in een hamsterkooi, hamsters moeten namelijk hun energie kwijt. Hamsters kunnen op een dag een aantal kilometer rennen. Deze beweging hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Sommige hamsterkooien beschikken hier al standaard over, maar ze zijn ook los te verkrijgen. Let er bij het kopen van een looprad op dat je er geen koopt met open tralies, dit kan de pootjes van de hamster beschadigen.

  • Voor de dagelijkse maaltijden plaats je een voerbak en drinkflesje in de hamsterkooi, zo kan jouw hamster altijd eten en drinken. Hamsters staan bekend om het hamsteren, het verzamelen van voedsel. Dit is een natuurlijk instinct en dit gedrag mag dan ook gestimuleerd worden.

  • Zorg dat de bodembedekking van de hamsterkooi bestaat uit potentieel nestmateriaal. Hierbij kun je denken aan houtkrullen of ander zacht materiaal. Let op: Gebruik geen watten! Daarnaast houden hamsters van graven, je kunt dit mogelijk maken door de onderbak van de hamsterkooi goed te vullen met een dikke laag bodembedekking.

  • Tralies: De tralies mogen niet verder uit elkaar staan dan 1 cm, als dit breder is dan kan de hamster ontsnappen.

  • Om de hamster lekker bezig te houden en verveling tegen te gaan is er veel knaagdierspeelgoed op de markt. Van houten tunneltjes, tot een wip wap voor hamsters of een leuke hangmat voor in de hamsterkooi. Ook is er speelgoed verkrijgbaar wat gebruikt kan worden buiten de hamsterkooi, zoals een hamsterbal waar jouw hamster heerlijk in kan rennen door de woonkamer!

Waar moet ik opletten bij het plaatsen van een hamsterkooi?

Een hamsterkooi kan niet overal staan, je moet daarbij op een aantal dingen letten. Als eerste mag de kooi niet in de zon staan, een hamster kan hier niet tegen. Houdt er ook rekening mee dat een hamster overdag vaak slaapt, daarom is het verstandig om de kooi niet op een plek te zetten waar veel geluid is. De speelkamer van de kinderen is daarom niet geschikt, een ruimte zoals de berging waar het rustiger is heeft de voorkeur. Ook de temperatuur moet goed zijn, niet te warm en niet te koud. De meest ideale temperatuur voor hamsters is tussen de 15 en 20 graden. Een Syrische hamster kan bij 10 graden of lager in een winterslaap gaan. Als laatste moet je ervoor zorgen dat de kooi niet op de tocht staat, een hamster houdt hier niet van en dit beïnvloed de gezondheid van de hamster.

Hamster, Brown, Cute, Dierlijke, Huisdier, Knaagdier

Een hamster plaatsen met soortgenoot

In tegenstelling tot vele huisdieren zijn hamsters solitaire dieren. Dit wil zeggen dat ze het liefste alleen leven in een hamsterkooi. In de natuur zoeken hamsters enkel soortgenoten op om te paren maar verder leven ze alleen. De reden hierachter is dan ook duidelijk; de meeste hamsters dulden geen soortgenoten in de buurt. Bij de aanschaf van een hamster zal je zien dat ze soms wel samen zitten, dit komt omdat deze dieren heel jong zijn. Op latere leeftijd, wanneer ze geslachtrijp worden ontstaan problemen waardoor er vechtpartijen kunnen ontstaan in de hamsterkooi, welke zelfs met de dood kunnen aflopen. Het beste kun je een hamster dan ook niet samen houden met soortgenoten in een hamsterkooi. Wens je toch echt meerdere hamsters samen te plaatsen in een hamsterkooi? Lees je dan zeer goed in over de verschillende soorten hamsters en het karakter, en bovenal laat je informeren door een kenner.

Een hamsterkooi voor jouw hamster

Heb jij een hamster of wil je een nieuwe goudhamster of dwerghamster verwelkomen in huis en heb je daar een hamsterkooi voor nodig? Ben je op zoek naar een dwerghamster kooi, een goudhamster kooi of een goedkope hamsterkooi? Bestel dan snel een grote hamsterkooi en laat de hamster heerlijk rond rennen in zijn of haar eigen rad of slapen in een fijn huisje. De hamsterkooi bestel je snel en eenvoudig bij Huisdierplezier. Kies voor een van de betaalmethodes, waaronder de optie om achteraf te kunnen betalen en ontvang de kooi binnen drie werkdagen bij je thuis. Kijk ook voor andere knaagdierbenodigdheden bij ons in het assortiment. Heb je vragen over een specifieke hamsterkooi uit ons assortiment? Of ben je op zoek naar informatie over de beste keuze? Je mag ons altijd contacteren voor meer informatie.

Heb of wil je nog meer knaagdieren en wil je daar ook een mooie kooi voor kopen? Neem dan eens een kijkje bij de huisvesting van knaagdieren. Hier vind je alle kooien voor hamsters, cavia's, muizen, ratten enzovoorts. 

 

Menu