• A-kwaliteit
 • Meer dan 20.000 producten
 • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Hondenverzorging

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Hondenverzorging

Wanneer we spreken over hondenverzorging denken we al snel aan de vachtverzorging van een hond. Logisch, want dit is een groot onderdeel van de verzorging van een hond. Maar een goede verzorging van de hond vraagt meer. Denk maar eens aan het bijhouden van de nageltjes, het schoonhouden van de oren maar ook een goede verzorging bij incontinentie van oudere honden. De verzorging van een hond betreft meer onderdelen dan je waarschijnlijk van te voren denkt. Op deze pagina bekijken we de verschillende aspecten welke komen kijken bij de verzorging van een hond. Wat heb je nodig voor een goede verzorging van jouw hond én hoe houd je jouw hond gezond en gelukkig?

Welke onderdelen komen kijken bij een goede hondenverzorging?

Zoals we hierboven al hebben beschreven omvat de verzorging van een hond meer dan vachtverzorging alleen. Bij de verzorging van een hond, of  het nu gaat om een pup of een volwassen honden komen verschillende belangrijke onderdelen kijken. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende soorten verzorging waar je aan moet denken bij jouw hond, wat er komt kijken bij de verzorging van een hond én welke hulpmiddelen je hiervoor nodig hebt.

Hondenverzorging-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

Vachtverzorging van een hond

De meest voor de hand liggende vorm van verzorging bij honden is de vachtverzorging. Vrijwel elke hond heeft profijt bij een goede vachtverzorging. Welke vachtverzorging past bij jouw hond is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de lengte van de hondenvacht, langharige honden hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige rassen. Maar ook het gedrag van de hond bepaald de mate van verzorging. Heb jij een hond welke in elke waterplas springt en maar al te graag rollend door de koeienweide gaat? Dan heeft jouw hond vanzelfsprekend meer vachtverzorging nodig dan wanneer deze altijd rustig en netjes mee loopt aan de hondenriem. In de categorie : vachtverzorging hond vind je artikelen welke je kunnen helpen bij de vachtverzorging. Denk hierbij aan hondenborstels en kammen, honden vachtscharen maar ook hondenparfum en badartikelen voor honden kunnen je helpen jouw hond heerlijk fris en glanzend te verzorgen. Hieronder vind je een overzicht waar je kunt lezen welke soort vachtverzorging past bij verschillende vachtsoorten:

 • Korthaar: Dit zijn honden zonder ondervacht het is verstandig om deze vachten te behandelen met een rubberborstel voor het verwijderen van oude haren en met een andere borstel de klitten te verwijderen
 • Ruwhaar: Dit type vacht kenmerkt zich door 2x per jaar in de rui te zijn. Dan vernieuwt de ondervacht zichzelf en moet de hond behandelt worden door een professional die verstand heeft van plukken. Het is mogelijk om dit zelf te doen alleen het eindresultaat en de ervaring voor de hond kunnen zijn dan een stuk minder positief
 • langhaar: Dit type vacht vergt veel vachtverzorging. Lange haren hebben de neiging om vaker in de klit te raken dan andere type vachten.
 • Krulhaar: Dit type vacht lijkt niet te verharen, maar dat is een optische illusie. De haren van een krulvacht vallen uit maar blijven in de krullen vast zitten. Voor dit type vachtverzorging adviseren we u gebruik te maken van een goede borstel en een hondentondeuse.

Portret van een hond die zich op achterste been bevindt | Gratis Foto

Oog verzorging van de hond

Ook voor de verzorging van de ogen van de hond kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen. Dit maakt het verzorgen van de hond niet alleen makkelijker maar ook een stuk leuker voor jullie beide. Een gezonde hond heeft heldere en schone ogen. Sommige rassen staan erom bekend traanstrepen te krijgen, dit is niet erg maar het is wel fijn voor de hond dit schoon te maken. Gebruik voor de oogverzorging van jouw hond bijvoorbeeld traanstreep remover voor honden of maak gebruik van oogdoekjes.

Engelse cocker spaniel zittend | Premium Foto

Oor verzorging van de hond

Ook voor de oren geldt dat deze mooi schoon moeten zijn, controleer de oren van jouw viervoeter dan ook regelmatig en maak deze schoon wanneer nodig. Vieze oren kunnen oorontstekingen veroorzaken bij de hond wat natuurlijk verre van prettig is. Gebruik speciale wattenstaafjes voor oorverzorging of maak de oren van jouw hond schoon met speciale oordruppels. Bij sommige honden is het ook noodzakelijk de ogen regematig vrij te knippen van te lange lokken. 

Langharige bruine hond opzoeken | Gratis Foto

Nagelverzorging van de hond

Bij de meeste honden slijten de nageltjes door het buiten wandelen op verharde ondergronden. Toch kan het ooit zijn dat je de nagels van de hond moet knippen of moet ontdoen van scherpe delen. Verzaak je deze nagelverzorging dan kan de hond wondjes krijgen of tijdens het spelen jou of andere bezeren. Gebruik voor de nagelverzorging van jouw hond een speciale nagelschaar voor honden of maak gebruik van een nagelvijl. Heeft jouw hond veel haargroei tussen de tenen? Dan kan het nodig zijn de voetbedjes vrij te knippen van de vacht, dit doe je ongeveer 3 keer per jaar of kun je laten uitvoeren in een trimsalon.

Schnauzer hond, close-up om zijn haar te laten knippen door een schaar in de trimsalon. | Premium Foto

Tandverzorging van de hond

Is jouw hond dol op kauwspeelgoed? Grote kans dat je dan weinig tot geen tandverzorging hoeft te geven bij jouw hond, kauwspeelgoed zorgt namelijk voor een goede tandverzorging en verwijderd tandplak tijdens het kauwen. Een gezonde hond heeft een sterk, schoon en fris ruikend gebit. Sommige honden hebben snel last van tandplak en viezigheid in het gebit, het is dan mogelijk de tanden te poetsen. Ja je leest het goed, ook hondentandenborstels zijn een item welke eigenlijk niet mag ontbreken in jouw verzorgingsproducten voor de hond.

Vlo | Gratis Iconen

Vlooien en tekenbestrijding bij de hond

Iedere hondenliefhebber is er wel bekend mee, vlooien en teken. Kleine beestjes welke de vacht van jouw hond betreden en zorgen voor vervelende jeuk bij de hond. Vlooien bestrijding is dan ook een onderdeel van de verzorging van jouw hond welke niet mag ontbreken. Maak gebruik van een vlooienband, vlooiendruppels of spray tegen vlooien. Heeft jouw hond last van teken? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een speciale tekentang. Zeker honden welke veel buiten spelen of tijd doorbrengen in de bossen kunnen in de zomermaanden last krijgen van teken. Dit kan vervelend gevolgen hebben voor de hond, controleer jouw hond dan ook regelmatig op de aanwezigheid van teken en vlooien in de vacht.

Urinating-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

Zindelijkheid en incontinentie bij honden

Het begint al direct bij de komst van een pup in huis, zindelijkheid. Om het zindelijkheidsproces van jouw pup zo snel mogelijk te laten verlopen kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen voor zindelijkheid en incontinentie. In onze blog: Hoe maak je een pup zindelijk? Vind je goede tips voor zindelijkheidstraining bij de pup. Maar ook voor honden met incontinentie problemen kunnen baat hebben bij het gebruik van een puppypad, hondenluier of plasband (voor de reu)

Twee honden van weimaraner fokken zittend in het groene gras van het park en een mooi en groot rood hart in het midden. | Premium Foto

Verzorging van teefjes bij loopsheid

Heb jij een teefje? Dan is een goede verzorging tijdens de loopsheidperiode een belangrijk onderdeel van de verzorging. Een teef is meestal elke 7 maanden loops. De loopsheid duurt gemiddeld 2 tot 3 weken. In deze periode kan de teef bloed verliezen, wil jij voorkomen dat het bloed in huis achterblijft maak dan gebruik van een loopsheidbroekje voor honden welke perfect binnen huis gebruikt kunnen worden.

Dierenarts in zwarte handschoenen met een hond en een kat in zijn handen | Premium Foto

Medische verzorging van de hond

Heeft jouw hond een operatie ondergaan, zoals een sterilisatie of zelfs een operatie na een ongeluk? Dan is het soms makkelijk gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een medical shirt voor honden of een hondenkraag. Dit voorkomt dat de hond aan de wonden likt en het genezingsproces vertraagd door bijvoorbeeld aan de hechtingen te trekken. In de categorie medische verzorging voor honden vind je tevens EHBO sets voor honden. Deze sets zorgen ervoor dat je altijd de nodige spullen in huis hebt om jouw hond eerste hulp te bieden bij ongelukken.

EHBO kit voor de hondEHBO honden First Aid Kit Basic

Wil jij meer weten over de verzorging van een hond?

Bovengenoemde onderdelen zijn de standaard basis onderdelen van een goede honden verzorging. Wil jij meer informatie weten over specifieke verzorging van een hond bezoek dan een van onze hondenverzorging categorieën waar je meer informatie kunt lezen over specifieke onderdelen van hondenverzorging. Lees ook eens onze blog: “Hoe verzorging ik een hond?” waar alle onderdelen van de verzorging van een hond worden besproken.

Koop jouw hondenverzorgingsproducten bij Huisdierplezier

In onze hondenwinkel vind je een breed assortiment artikelen welke je kunnen helpen bij het verzorgen van jouw pup of volwassen hond. Naast een breed assortiment verzorgingsproducten voor honden biedt Huisdierplezier méér. Van huisvesting van de hond tot speelgoed en vermaak, van benodigdheden voor onderweg tot de allerlekkerste hondensnacks en van de leukste halsbanden tot de meest handige hondenbenches. Huisdierplezier heeft een totaalwinkel voor elke hondenliefhebber waar naar hartenlust geshopt kan worden tussen de 7000+ artikelen voor honden. Heb jij vragen over ons assortiment, de verzorging van jouw hond of wil je passend advies? Neem dan gerust eens contact met ons op, onze medewerkers staan klaar om je te helpen.

Menu