• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Trees - 10
Pluspunten
"Heel vriendelijke persoon die leverde,en vroeger geleverd dan geplant heel tevreden , doe zo voort ..."
  • 0031 (0)850 - 656263
Menu

Update 3-4-2020 Online bestellen blijft mogelijk!

Jouw bestelling wordt ondanks de corona crisis dezelfde dag verzonden
Indien besteld op werkdagen voor 13:00 uur.

Update 3-4-2020 Online bestellen blijft mogelijk!

Ondanks de corona crisis worden onze pakketten op 
werkdagen voor 13:00 besteld dezelfde dag verzonden

Verkoeling voor je hond

Verkoeling

Het gevaar van oververhitting loert. Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd.

Hoe weet je of een hond oververhit is?

  • De hond is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken
  • De hond beweegt traag en lijkt uitgeput
  • De hond heeft weinig of zelfs geen zin in zijn of haar hondenvoer
  • De binnenkant van de oren en de lippen voelen duidelijk (te) warm aan
  • De lichaamstemperatuur stijgt. Een normale lichaamstemperatuur is tussen de 3839 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.
  • Slijmvliezen worden rood 

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Zorg voor schaduw en water en voorkom inspanning. Zorg ook voor een plek met veel schaduw. Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen. Laat de hond verder niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak. Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven! Water moet altijd beschikbaar zijn. Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je 's middags voldoen met een klein blokje om. 

Wat als een hond toch oververhit is geraakt?

Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graden, neem dan direct contact op met een dierenarts. Verplaats de hond naar een koele plaats. Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden. Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger. Afhankelijk van de vacht is het wel verstandig om te scheren, zodat er beter gekoeld kan worden. Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijv van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een ondertemperatuur. Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten. Na een beginnende oververhitting hoeft een dierenarts de hond niet te controleren. Is de hond ernstig oververhit geweest, dan is het advies om altijd contact op nemen met een dierenarts. 

Menu