• A-kwaliteit
 • Meer dan 20.000 producten
 • Achteraf betalen mogelijk
 • 0031 (0)850 - 656263
Menu
Corona update 15-01-2021 | Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Corona update 15-01-2021 | Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Hondentuig

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Hondentuig

Om lekker met de hond te gaan wandelen heb je wat dingetjes nodig. Een hond mag alleen loslopen in losloopgebieden en het is natuurlijk veel veiliger om de hond aangelijnd mee op pad te nemen.
Maar waar ga je dan voor, een halsband of een tuigje? Heel veel mensen twijfelen voor welke optie ze moeten gaan. We gaan hier bespreken wat de voor en nadelen zijn van een hondentuig en wat voor soort tuigjes er allemaal verkrijgbaar zijn.

Waarom een tuigje?

Met een tuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek maar verdeeld over de borstkas van de hond. Zo worden de nek, wervelkolom en gewrichten ontlast. Bij bepaalde rassen is een tuig juist aan te raden. Bij bijvoorbeeld teckels, honden met een korte snuit of hele energieke honden. Ook als de hond meeloopt naast de fiets, of meegaat tijdens het joggen is een tuig gewoon beter. Het voorkomt dat er te veel druk op de nek komt te staan als je ineens een noodstop moet maken. Als de hond teveel trekt aan de lijn is een hondenharnas ook fijner. Het is niet zo dat de hond minder gaat trekken door het dragen van een tuig, maar het zal een stuk comfortabeler zitten. Let er wel op dat de pasvorm belangrijk is, zorg ervoor dat alles goed aansluit en het nergens knelt of schuurt.

Soorten hondentuigen

Er zijn vele verschillende soorten tuigjes verkrijgbaar. Voor kleine hondengrote honden, verschillende materialen en pasvormen. Het is belangrijk om te kijken welk hondentuig het beste bij jouw hond past. Weet je nog niet voor welk tuig je moet kiezen? Kijk dan hieronder naar alle voor en nadelen.

Borsttuig
Een borsttuig heeft een horizontale band die over de borst loopt. Ze zijn heel gemakkelijk om te doen bij de hond, dus heb je een hond die te enthousiast is en niet stil kan zitten is dit tuig ideaal. Je plaatst het tuig over de kop en klikt de band achter de voorpoten vast. Vaak zijn de tuigen geheel verstelbaar maar het komt voor dat de borstband niet verstelbaar is. Let wel op dat een hond die of bang is, of heel graag ontsnapt het tuigje uit kan krijgen als deze hard naar achteren trekt en de voorpoten strekt.

Y-tuig
Dit tuig loopt als een Y-vorm over de borst van de hond. Hierdoor zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk verdeeld. Het tuig doe je aan door het over de kop van de hond te tillen en daarna 1 voorpoot op te tillen om het tuig geheel aan te trekken en vast te maken. De meeste honden moeten altijd even wennen met het optillen van het pootje, maar meestal hebben ze snel door hoe het werkt!

H-tuig
Dit tuigje is goed verstelbaar, echter kan er nog steeds druk op de nek ontstaan. Vaak zijn het smalle bandjes die niet gevoerd zijn waardoor het tuig soms onaangenaam aan kan voelen. Een H-tuigje doe je aan door het over de kop heen te halen, bij sommige modellen moet ook nog 1 voorpoot worden opgetild.

Instaptuig
Bij dit tuig moet de hond met beide voorpoten in het tuig stappen om deze aan te trekken. Als een hond dit niet gewend is, heel druk is, of nog heel jong is, zal dit een uitdaging worden. Dit tuigje is te vergelijken met een H-tuig doordat ook dit tuig meestal smalle en ongevoerde bandjes heeft. Ook zakken ze wat sneller scheef, wat natuurlijk niet heel erg handig is. Wel zijn deze tuigjes meestal wat goedkoper.

Anti-trektuig
Dan is er nog het anti-trektuig. Deze is te vergelijken met een slipketting of prikband omdat het werkt door middel van een pijnprikkel zodra de hond trekt. Het tuig geeft druk op gevoelige plekken zoals in de oksels. Het is alles behalve comfortabel voor de hond, daarom raden wij het ook niet aan om hier gebruik van te maken.

Hoe bepaal je de juiste maat van een hondentuig?

Ben je van plan om een hondentuig online te bestellen? Dan is het handig om te weten hoe je de maat moet bepalen. Dit doe je door eerst de omvang van de nek te meten. Gebruik hiervoor een meetlint en hou er twee vingers tussen de nek en het meetlint. De twee vingers zorgen ervoor dat de band om de nek niet te strak komt zitten. Als je dit gedaan hebt ga je de borstomvang van de hond opmeten. Dit doe je door de omvang van de borst te meten net achter de voorpoten van de hond. Ook hier hou je weer de twee vingers ertussen zodat het tuig niet te strak komt te zitten. Met deze gegevens kun je gaan kijken welke maat hondentuig het beste bij jouw hond past. Let op, als de afmeting van de nek en de borst net tussen 2 maten valt moet je gaan voor de grotere maat. Twijfel je nog een beetje? Dan kun je misschien 2 maten bestellen. Dan kun je het tuig aanpassen bij de hond en de andere retourneren. Wel zijn de retourkosten voor jezelf, dus doe dit alleen als je het echt niet zeker weet.

Bestellen maar!

Gevonden wat je zocht? Dan kun je de halsband, lijn of hondentuig gemakkelijk bestellen bij Huisdierplezier! Als je op werkdagen voor 13:00uur besteld wordt het pakket vanaf de volgende werkdag al bij je thuis aangeboden.
Ook zijn er meerdere betaalmogelijkheden zoals: IDEAL, Creditcard of Achteraf betalen. Ben je niet tevreden met de aankoop? Dan kun je het artikel als deze zonder gebruikerssporen en in de originele verpakking zit gemakkelijk retourneren en zal je het aankoopbedrag terug ontvangen. Naast al onze hondentuigen, riemen en halsbanden hebben we nog veel meer hondenbenodigdheden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de hondenmandenhondenkussenshondenbenchesbenchkussenshondenspeeltjes of  hondensnacks.

Heb je verder nog vragen over een bepaald artikel of heb je meer advies nodig? Dan kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Je kunt ze bereiken per e-mail of per telefoon. Zij staan je graag even te woord en zullen er alles aan doen om je te helpen!

Menu