• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Trees - 10
Pluspunten
"Heel vriendelijke persoon die leverde,en vroeger geleverd dan geplant heel tevreden , doe zo voort ..."
  • 0031 (0)850 - 656263
Menu

Halsbanden en lijnen

Halsband, lijn, tuig  

Om lekker met de hond te gaan wandelen heb je wat dingetjes nodig. Een hond mag alleen loslopen in losloopgebieden en het is natuurlijk veel veiliger om de hond aangelijnd mee op pad te nemen. Maar waar ga je dan voor, een halsband of een tuigje? Ook zijn er weer veel verschillende halsbanden, lijnen en tuigjes verkrijgbaar. We gaan hier bespreken wat de voor en nadelen zijn van het gebruik van een halsband en hondentuig. Ook gaan we laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Ga je voor een halsband of tuigje?

Halsband
Veel mensen zeggen dat een tuig beter is, echter heeft een halsband ook voordelen. Met een halsband heb je veel meer controle over de hond, je kunt de hond beter begeleiden. Zeker als een hond hierin goed getraind is en netjes meeloopt aan de lijn is een halsband prima. Er zijn ook nadelen. In de nek zitten zenuwen, (slag)aders, lymfeklieren, nekwervels, de luchtpijp en schildklier. Als de hond gecorrigeerd moet worden krijgt de nek een klap. In ernstige gevallen zou dit kunnen leiden tot letsel en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Hondentuig
Met een tuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek maar verdeeld over de borstkas van de hond. Zo worden de nek, wervelkolom en gewrichten ontlast. Bij bepaalde rassen is een tuig juist aan te raden. Bij bijvoorbeeld teckels, honden met een korte snuit of hele energieke honden. Ook als de hond meeloopt naast de fiets, of meegaat tijdens het joggen is een tuig gewoon beter. Het voorkomt dat er te veel druk op de nek komt te staan als je ineens een noodstop moet maken. Als de hond teveel trekt aan de lijn is een tuigje ook fijner. Het is niet zo dat de hond minder gaat trekken door het dragen van een tuig, maar het zal een stuk comfortabeler zitten. Let er wel op dat de pasvorm belangrijk is, zorg ervoor dat alles goed aansluit en het nergens knelt of schuurt.

Soorten halsbanden

Er zijn verschillende soorten halsbanden. Je hebt halsbanden die om de nek bevestigd worden met een gesp of met een kliksysteem. Zeker als een hond het niet gewend is om een halsband te dragen, denk hierbij aan een puppy of geadopteerde hond die nooit training heeft gehad, is een kliksysteem handiger. Ook zijn er halsbanden in vele kleuren, maten, uitvoeringen, materialen en prijsklassen.

Dan is er ook nog de slipketting of band. Deze zien we steeds minder. Dit omdat we tegenwoordig steeds meer gestimuleerd worden om een hond positief te belonen als hij of zij iets goed doet in plaats van te straffen als deze iets verkeerd doet. De slipketting is gemaakt als een negatieve respons op ongewenst gedrag. Vaak wordt deze gebruikt als middel om een hond te corrigeren wanneer het niet op een andere manier lukt.

De slipketting kun je zien als een natuurlijke correctie. Als je kijkt naar roedels wolven of honden corrigeren zij elkaar door een beet in de nek. Door een ruk te geven aan de slipketting wordt deze nagebootst. Zo zou je ongewenst gedrag zoals uitvallen aan de lijn effectief kunnen aanpakken. Een slipketting wordt vaak verkeerd gebruikt dus zorg ervoor dat als je hiervoor kiest, je je goed inleest over hoe je de slipketting op een juiste manier gebruikt.

Soorten hondentuigen

Er zijn vele verschillende tuigjes verkrijgbaar. Heb je een kleine of grote hond? Wil je een betere controle over de hond? Er zijn genoeg mogelijkheden. We gaan ze hieronder even opsommen en bespreken.

Borsttuig
Een borsttuig heeft een horizontale band die over de borst loopt. Ze zijn heel gemakkelijk om te doen bij de hond, dus heb je een hond die te enthousiast is en niet stil kan zitten is dit tuig ideaal. Je plaatst het tuig over de kop en klikt de band achter de de voorpoten vast. Vaak zijn de tuigen geheel verstelbaar maar het komt voor dat de borstband niet verstelbaar is. Let wel op dat een hond die of bang is, of heel graag ontsnapt het tuigje uit kan krijgen als deze hard naar achteren trekt en de voorpoten strekt.

Y-tuig
Dit tuig loopt als een Y-vorm over de borst van de hond. Hierdoor zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk verdeeld. Het tuig doe je aan door het over de kop van de hond te tillen en daarna 1 voorpoot op te tillen om het tuig geheel aan te trekken en vast te maken.

H-tuig
Dit tuigje is goed verstelbaar, echter kan er nog steeds druk op de nek ontstaan. Vaak zijn het smalle bandjes die niet gevoerd zijn waardoor het tuig soms onaangenaam aan kan voelen. Een H-tuigje doe je aan door het over de kop heen te halen, bij sommige modellen moet ook nog 1 voorpoot worden opgetild.

Instaptuig
Bij dit tuig moet de hond met beide voorpoten in het tuig stappen om deze aan te trekken. Als een hond dit niet gewend is, heel druk is, of nog heel jong is, zal dit een uitdaging worden. Dit tuigje is te vergelijken met een H-tuig doordat ook dit tuig meestal smalle en ongevoerde bandjes heeft. Ook zakken ze wat sneller scheef.

Anti-trektuig
Dan is er nog het anti-trektuig. Deze is te vergelijken met een slipketting of prikband omdat het werkt door middel van een pijnprikkel zodra de hond trekt. Het tuig geeft druk op gevoelige plekken zoals in de oksels. Het is alles behalve comfortabel voor de hond en is dus ook niet aan te raden.

Soorten lijnen

Een hondenriem of lijn is een essentieel hulpmiddel voor iedere hondenbezitter. Je gebruikt ze in combinatie met een halsband of hondentuig. Er zijn een aantal verschillende riemen op de markt.

De standaard riem
De meest simpele uitvoering is wel de standaard hondenriem. Ze hebben een handvat en aan het andere uiteinde een musketon. Je hebt ze in verschillende breedtes en lengtes. Ook worden ze van verschillende materialen gemaakt zoals nylon, touw, kunstleder en echt leer. Dat zorgt natuurlijk ook voor verschillende prijsklassen. Een leren lijn is duurzamer, stijlvoller en liggen meestal wat beter in de hand. 

De Flexi looplijn   
Dit is misschien wel de meest bekende onder de hondenlijnen. De Flexi lijnen staan erom bekend dat ze een lang koord of lange band hebben die heel gemakkelijk in een kunststof handvat rolt waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel ruimte de hond krijgt. Wel is het altijd beter om een hond eerst aan te leren om aan een standaard lijn te laten lopen, anders heb je de kans dat je de hond slechte gewoontes aanleert zoals trekken aan de lijn.

Verstelbare riemen
Deze zijn vergelijkbaar met de standaard riemen alleen kun je deze instellen op verschillende lengtes. Deze lijnen zijn handig tijdens trainingen. Ook kun je deze lijnen dragen als een schoudertas zodat je je handen vrij hebt tijdens het wandelen. Wel moet de hond dan goed getraind zijn. Ook deze zijn er in verschillende breedtes, lengtes en materialen. 

Sliplijnen
Deze lijn is een halsband en riem in één! Meestal worden deze lijnen gebruikt tijdens trainingen. Als je deze gebruikt in het dagelijks leven moet je oppassen dat je lijn op de juiste manier gebruikt. Als de hond trekt heeft de lijn hetzelfde effect als een slipketting en knelt deze de nek af. Ook kan de lijn wanneer de hond netjes naast je loopt te los hangen waardoor de hond eruit kan wegglippen. Zorg er dus altijd voor dat de hond een extra halsband aanheeft met bijvoorbeeld een penning of een adreskokertje voor het geval dat.

Hoe bepaal je de maat van een halsband of tuig?

Ben je van plan om een halsband of hondentuig online te bestellen? Dan is het handig om te weten hoe je de maat bepaald zonder dat je deze kunt aanpassen bij de hond. Ben je van plan om een halsband te kopen dan meet je de omvang van de nek dichtbij de schouders. De halsband moet strak zitten, maar ook comfortabel. Je kunt als meetregel aanhouden dat je 2 vingers tussen de halsband en de nek van de hond moet kunnen steken. Als je gaat voor een hondentuig meet je ook eerst de omvang van de nek, op dezelfde manier als bij een halsband. Daarna meet je ook de borstomvang. Dit doe je door de omvang van de borst te meten net achter de voorpoten van de hond. Met deze gegevens ga je kijken welk tuig het beste past bij jouw hond.

Bestellen maar!

Gevonden wat je zocht? Dan kun je de halsband, lijn of hondentuig gemakkelijk bestellen bij Huisdierplezier! Als je op werkdagen voor 13:00uur besteld wordt het pakket vanaf de volgende werkdag al bij je thuis aangeboden. Ook zijn er meerdere betaalmogelijkheden zoals: IDEAL, Creditcard of Achteraf betalen. Ben je niet tevreden met de aankoop? Dan kun je het artikel als deze zonder gebruikerssporen en in de originele verpakking zit gemakkelijk retourneren en zal je het aankoopbedrag terug ontvangen. Naast al onze hondentuigen, riemen en halsbanden hebben we nog veel meer hondenbenodigdheden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de hondenmandenhondenkussenshondenbenchesbenchkussenshondenspeeltjes of  hondensnacks. Ook hebben we mooie hondenhokken voor buiten. Heb je verder nog vragen of advies nodig? Dan kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan je graag even te woord!

Menu