• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

6 Tips voor je hond uitlaten in het donker

woensdag 3 maart 2021
Geschatte leestijd:7 minuten

In de herfst en in de winter worden de dagen korter en de nachten langer. Op de kortste dag in december verdwijnt de zon zelfs al om 16:58 achter de horizon. Dit betekent niet dat de hond dan ineens zijn benen minder vaak hoeft te strekken. Sterker nog, honden hebben van nature geen moeite met de nacht, ze kunnen zelfs beter zien in het donker. 

Het instinct van een wolf

Neem de wolf, de voorouder van de hond, als voorbeeld. De wolf gebruikt de nacht om te jagen. Hij doet er zijn voordeel mee ten opzichte van zijn prooi. Honden mogen dan deels kleurenblind zijn, toch zien zij minstens vier keer zo goed in het donker dan de mens. Dit komt omdat het netvlies van de hond meer staafjes bevat en het daarbij een reflecterende laag heeft (tapetum) die het licht nogmaals op de staafjes werpt. 

Honden voelen zich niet altijd veilig

Toch betekent dit niet dat iedere hond zich veilig voelt in het donker. Dit kan onderbouwd worden met het feit dat onze huiswolven nu eenmaal het tegenovergestelde hebben geleerd dan hun voorouders. Overdag eten en spelen en in de nacht lekker slapen. Als je hond dus bang lijkt te zijn in het donker heeft dat niets te maken met een beperkt zicht. Integendeel, het uitlaten van je hond in het donker is van nature verantwoord.

Omwille van de huidige avondklok zul je steeds meer mensen ’s avonds de hond zien uitlaten. Het is immers toegestaan (en ethisch verantwoord) om de hond na 21.00 uur uit te laten. Overigens een fijne bijkomstigheid dat zijn hond zijn plas niet hoeft op te houden tussen 21.00 - 4.30 uur. Daarom is het belangrijk dat zowel de baas als de hond goed zichtbaar zijn in het donker. Met de volgende tips zorg je voor een veilige avondwandeling met de hond of pup.

1. Acclimatiseer je hond met donker

Het acclimatiseren van je hond met donker zou van pups af aan al moeten gebeuren. Wanneer je nieuwe baas van een pup wordt moet je deze leren wennen aan het donker. Als pups namelijk niet leren dat wandelen in het donker even normaal is als wandelen in het licht en er dus pas op een latere leeftijd mee in aanraking komen, kunnen deze honden een angst ontwikkelen voor de avond en de nacht. Andere honden zijn van jongs af aan al bang in het donker. Laat je hond dus op een zo jong mogelijke leeftijd wennen aan donkere omstandigheden en beloon ze de eerste keren met wat lekkere hondensnacks.

2. Zo baas, zo hond

De oplossing ligt bij de baas zelf. Geef je hond het goede voorbeeld, want je eigen houding is ontzettend belangrijk voor je trouwe viervoeter. Wees daadkrachtig en straal rust uit. Geef leiding aan je hond, maar dwing hem niets. Ben jij zelf bang in het donker? Dan is de kans groot dat de hond dit gedrag kopieert en zich onveilig gaat voelen tijdens de avondwandeling.

3. Breng een maatje voor de hond

Wat erg goed werkt bij honden die waakzaam zijn in het donker is het meebrengen van een andere hond tijdens de wandeling. Als één van zijn vriendjes mee is die het goede voorbeeld durft te geven in het donker, is de kans groot dat jouw hond netjes volgt. Wanneer hij of zij dan een aantal keren een positieve ervaring heeft gehad, zal de avondwandeling in het vervolg een stuk soepeler verlopen. Want als je maatje al nergens bang voor is, waar zou jij dan bang voor moeten zijn?

4. Veiligheidsproducten voor in het donker: laat je hond shinen!

Of je nu in de schaduw loopt of in het licht, het is in ieder geval aan te raden om zowel jezelf als de hond te verlichten. Bij vrijwel iedere dierenwinkel, ook bij ons, kun je terecht voor deze (verlichte) veiligheidsartikelen. Je kunt de hond op de volgende manieren beschermen tegen het donker:

  • Halsband met verlichting: Een hondenhalsband verlicht met LED-verlichting. De LED-verlichting is al vanaf een halve kilometer afstand te zien, waardoor je viervoeter goed zichtbaar is in het donker. De LED-halsband is tevens te bestellen in verschillende kleuren, handig voor wanneer je met meerdere honden in het donker op pad gaat. 

  • Veiligheidsvest: Een reflecterend vestje voor de hond van lichtgewicht. Deze is gemakkelijk dicht te maken middels een klittenbandsluiting en zal de hond niet tot last zijn vanwege het lichte gewicht. Ook zijn er reflecterende hondenlijnen verkrijgbaar die zowel de hond als de baas in het donker lokaliseren.

  • Veiligheidslamp: Lampje die je kunt monteren aan de halsband van de hond, waardoor hij of zij beter zichtbaar is in het donker. Let wel, deze lampjes zorgen voor extra veiligheid. De lampjes komen voor de borst van de hond te hangen, waardoor het vooraanzicht beter belicht wordt. De achterzijde blijft minder goed zichtbaar.

  • Reflecterende veiligheidsartikelen: Naast de verlichte veiligheidsartikelen, kun je altijd nog kiezen voor reflecterende veiligheidsartikelen. Deze zijn allereerst goedkoper dan producten met LED lampen en bieden daarnaast voldoende veiligheid voor zowel de baas als de hond aan de lijn.

5. Spelen in het donker

Zowel voor de mens als voor de hond is het een fijn gevoel om vlak voor het slapen gaan nog even flink alle energie eruit te gooien, dit kan met hondenspeelgoed. Vandaar dat er wel eens een balletje wordt gegooid tijdens de avondwandeling. Ook al gelde er eerst de avondklok en was het gebruikelijk dat er na 21.00 weinig tot niemand op de weg is, wordt aangeraden dit op een veilige manier te doen:

  • Houd je hond aan de lijn: Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties bij het uitlaten van je hond in het donker. Sinds de invoering van de avondklok is het overigens verplicht de hond aan de lijn te houden. Dit is namelijk je vrijwaring voor de avondklok. Anders zou eenieder de straat op kunnen gaan met een losse riem om de handhaver te vertellen dat je je hond bent kwijtgeraakt. De hond aan de lijn is in principe de ‘Eigen verklaring’ voor de avondklok. 

  • Maak gebruik van lichtgevend speelgoed: Naast het gebruik van lichtgevende veiligheidsartikelen is het tijdens het buitenspelen in het donker ook aangeraden gebruik te maken van lichtgevend speelgoed. Hiermee kun je je hond op iedere plek in de gaten houden en voorkom je voor verrassingen te staan. Je kunt hierbij denken aan een lichtgevende speelbal of een lichtgevende stok.

  • Kies een veilig speelterrein: Last but not least, de locatie van het speelveld. Het spreekt voor zich dat je niet met de hond langs een drukke weg gaat spelen, ook niet tijdens de avondklok. Zoek een grasveld of hondenuitlaatveld waar de hond zelfs even los zou kunnen. Hier zal je trouwe vriend zijn energie kwijt kunnen.

6. Vergeet zelf ook niet te shinen!

Naast het goed verlichten van jouw hond in het donker wordt ook zeker aangeraden jezelf te verlichten voor een veilige avondwandeling. Het is immers wel handig dat de hond uiteindelijk weer terug naar zijn vertrouwde mand gebracht wordt.

 

Menu