• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden! Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en dierenrennen geldt een andere levertijd

Tips voor een gelukkige kat

vrijdag 30 oktober 2020
Geschatte leestijd:8 minuten

Tips voor een gelukkige kat

Wij houden hier allemaal van katten. Sinds begin der tijden zijn katten onze vriendjes, familie en maken ze ons gelukkig. Maar wij willen onze lieve vriendjes ook gelukkig zien. Daarom gaan we het in deze blog hebben over hoe jij jouw kat gelukkig kan houden. Hierbij een paar tips voor de kattenliefhebbers onder ons over hoe je een kat gelukkig kan maken.

Kitten, Kat, Huisdier, Katachtig, Dieren

1. Geef je kat liefde

Ten eerste moet je veel liefde geven aan je kat. Wat wij hier met liefde bedoelen is dat je veel moet knuffelen met je kat. Troetel je kat en aai je kat regelmatig. Over het algemeen houden de meeste katten van fysieke aandacht. Je kat geeft meestal zelf ook aan wanneer ze deze liefde wilt ontvangen. Meestal zoeken ze oogcontact met je of ze geven je kopjes. Dit zijn signalen die je kat afgeeft wanneer die liefde van je zoekt. Wanneer je je kat de aandacht geeft dan merk je of zij dit fijn vindt. Meestal gaan katten spinnen, je handen likken of door met kopjes geven. Dit versterkt jullie band en dit is voor jou en voor je kat ontspannend!

2. Speel met je kat

Net zoals kinderen moeten katten ook spelen. Door het spelen kunnen zij ze meer ontspannen en kunnen ze stress van zich af gooien. Een ander voordeel van met je kat spelen is dat het hun mentaal en fysiek fit houdt. Daarnaast kan je door spelen met katten ongewoon gedrag voorkomen. Je hebt meerdere speeltjes waarmee je kat kan spelen. Je kan bij Huisdierplezier allerlei typen speelgoed vinden voor jouw kat zoals speelmuizen, lasers, tunnels, speelhengel en nog veel meer. Je kan ook je smartphone gebruiken om jouw kat spelletjes te laten spelen. Zo bestaan er bijvoorbeeld gaming apps voor katten. Deze heten Game for cats, Game for cats 2 en Paw me. 

3. Geef je kat genoeg ruimte

Katten houden van vrijheid en willen zich niet opgesloten voelen. Daarom is het belangrijk dat je je kat genoeg ruimte aanbiedt. Dit kan je doen door middel van alle deuren in het huis open te houden. Natuurlijk is het voor binnenkatten wel aan te raden te zorgen voor bescherming, dit kan door de kat aan te lijnen of door het gebruik van een katten afdeknet. In onze categorie onderweg met de kat vind je handige hulpmiddelen zoals looplijnen, aanlegkabels en leuke kattenhalsbanden en tuigjes voor de kat. Daarnaast moet je ook kijken naar de lichaamstaal van je kat. Hij geeft vanzelf aan of hij wel of niet vastgehouden wil worden of geaaid. Een belangrijke tip, als je kat slaapt, maak hem dan niet wakker! 

4. Bied jouw kat comfort

Net zoals ieder huisdier hoort ook jouw kat te genieten van een comfortabel leven. Een heerlijke kattenslaapzak voor comfortabele dutjes, een kattenhuisje om te schuilen of een kattenmand voor aan de radiator voor heerlijke warmte. Ook katten hebben baat bij een fijn plekje in huis waar ze zich kunnen terugtrekken en in alle rust kunnen genieten van hun slaap. In het assortiment van Huisdierplezier vind je verschillende leuke kattenmandjes en kattenkussens welke bijdragen aan het comfort van jouw lieve kat. 

5. Bied een plek om te krabben

Iedereen weet dat katten het heerlijk vinden om te krabben. Het krabben bij een kat is niet alleen omdat ze het fijn en leuk vinden om te doen, het draagt ook bij aan een goede nagelverzorging bij jouw kitten of kat. Biedt jouw kat een krabplek in de vorm van een krabpaal welke vaak ook nog kunnen dien als een fijne slaapplek. Of kies voor een goedkope krabpaal welke puur bedoeld is om de nageltjes aan te scherpen en de kat te vermaken. Hiernaast is het ook mogelijk te kiezen voor een krabton of een krabmeubel voor jouw kat natuurlijk. Het is aan te raden ten alle tijden voldoende krabmogelijkheden in huis aan te bieden voor de kat.

6. Geef je kat eten en drinken

Deze spreekt eigenlijk voor zich. Jij houdt er ook niet van om dorstig te zijn of honger te lijden. Dat doet een kat ook niet. Net als jij je niet goed voelt wanneer je honger hebt, heeft een kat dat ook. Daarom is het belangrijk dat je je kat goed eten en drinken geeft. Een kat eet graag twee keer per dag. Elke keer een kleine portie. Per maaltijd kan je de kat zoveel geven als die lust. Je moet wel opletten dat er geen etensresten overblijven. Zo houd je de eetlust bij van je kat. Let op dat je kat niet te dik wordt! Als je kat te dik wordt dan gaat zijn gezondheid namelijk achteruit. Verder moet je elke dag het water van je kat verversen. Een kat drinkt 40 tot 60 ml water per kilo lichaamsgewicht. Een kat drinkt van zichzelf niet genoeg water. Daarom kan het handig zijn om op meerdere plekken in je huis een waterbakje te plaatsen zodat je kat gestimuleerd wordt om water te drinken. Zo voorkom je dat je kat blaas en nierproblemen krijgt.

7. Katten zijn schone dieren, dus houd hun wc ook schoon

Katten zijn schone dieren. Ze maken zichzelf schoon door middel van hun vacht te likken. Wist je dat katten 15% van hun tijd bezig zijn met hun vacht likken? Dat is bijna de helft van de tijd dat ze wakker zijn! Moet je eens voorstellen dat jij de helft van de tijd dat je wakker bent aan het douchen bent. Best lang. Zoals je kan zien zijn katten dus schone dieren. Daarom is het ook belangrijk dat je een keer per dag de uitwerpselen van je kat uit de kattenbak haalt. Ook is het slim de kattenbak aan te passen aan de behoefte van de kat, kies voor een grote kattenbak voor grotere katten, een kleine kattenbak voor kleine katten en kittens of shop een open kattenbak of hoek kattenbak voor jouw kat. Vervang hiernaast de kattenbakvulling ook minimaal 1 keer per week.

8. Houd je kat gezond

Tenslotte is het belangrijk dat je je kant gezond houdt. Dit doe je onder andere door je kat te castreren of te steriliseren. Zo voelt je kat zich fijner en gezonder. Daarnaast is je kat hierdoor minder vatbaar voor ziektes. Zorg ervoor dat je kat beweging heeft. Daarnaast is het verstandig om een paar keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor controles.

 

Andere interessante blogs over katten:

 

Menu