• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Populaire parkiet soorten

woensdag 24 februari 2021
Geschatte leestijd:6 minuten

Je wil graag een parkiet als huisdier maar bent er nog niet uit welke parkietensoort het beste bij je past. Begrijpelijk want er zijn vele parkietensoorten welke allemaal leuke eigenschappen hebben die je misschien wel goed bij jou vindt passen. Om je te laten zien wat voor soorten parkieten er zijn die leuk zijn om te houden hebben we een klein overzicht gemaakt.

Onze top 5 parkieten

Grasparkiet
De Grasparkiet is één van de meest gehouden parkietensoort in Nederland. Als je nog nooit een vogel hebt gehad dan is de Grasparkiet een geschikte parkiet voor jou. Grasparkieten zijn makkelijk tam te maken en zeg nu zelf, wie wil er nu niet een tamme parkiet? De Grasparkiet komt oorspronkelijk uit Australië en leeft daar in grote zwermen. Het is dus wel leuk als je er niet één maar twee neemt zodat ze zich niet alleen voelen. Grasparkieten zijn er in vele kleuren, de kleur is vaak bepalend voor de prijs van de Grasparkiet. Ook kunnen Grasparkieten luidruchtig zijn, houdt hier dus rekening mee. Deze leuke kleine beginners parkiet zal ongeveer tussen de 5 en 10 jaar oud worden.

Papegaai, Vogel, Parkiet, Jonge Grasparkiet

Valkparkiet

De Valkparkiet is een stukje groter dan de grasparkiet en heeft een leuke kuif! Eigenlijk is de Valkparkiet helemaal geen familie van de parkiet zoals de naam doet vermoeden maar van de kaketoe. Ook de Valkparkiet is geschikt voor beginnende vogelhouders. Ze bouwen een sterke band met je op en willen het liefst overal bij betrokken worden. Valkparkieten zijn heel luidruchtig, ze kunnen flink krijsen wanneer ze aandacht willen. Valkparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en hebben ook behoefte aan een maatje. Het beste is daarom om ze niet alleen te houden. Ze zijn heel erg intelligent en hebben veel uitdaging nodig. Plaats daarom regelmatig nieuw vogelspeelgoed in de kooi. Je kunt een Valkparkiet vaak herkennen aan de opvallende kuif, de witte vleugels en de vaak rode wangetjes. Niet alle kleurvarianten hebben rode wangetjes. De kleur van de Valkparkiet is bepalend voor de prijs. Ze worden ongeveer tussen de 15 en 20 jaar oud.  

Valkparkiet, Vogel, Gele, Parkiet, Lente Motorkap

Bourke parkiet

De Bourkes parkiet is vernoemd naar generaal Richard Bourke, gouverneur van Nieuw-Zuid-Wales. Ook de Bourke parkiet komt uit Australië. Het is de enige soort binnen het geslacht Neopsephutus. De Bourkes parkiet is heel erg gewild omdat ze heel makkelijk te houden zijn met andere soorten vogels in een volière. Bourkes parkieten kunnen niet zo goed samen met hele dominante vogelsoorten maar wel heel goed met gelijkgestemde vogels. Ook deze parkiet is weer heel geschikt voor beginnende vogelliefhebbers. Ze hebben een zacht en onderdanig karakter, zijn niet zo duur en zien er ook nog eens heel mooi uit! Een Bourke parkiet wordt ongeveer 15 tot 20 jaar oud.

Vogel, Bourke Parkiet, Volière, De Winter, Sneeuw

Halsbandparkiet

De Halsbandparkiet is een prachtige verschijning en is te herkennen aan de groene kleur, de kenmerkende rode snavel en de zwarte band in de nek. De Halsbandparkiet is er ook in het blauw, deze komt echt niet veel voor. Het zijn geen vogels voor een beginnende vogelhouder. De Halsbandparkiet is namelijk enorm intelligent en ontsnapt snel. Je kunt ze in Nederland ook in het wild tegenkomen. Halsbandparkieten kunnen heel luidruchtig zijn. Je kunt ze het beste buiten houden in een volière maar niet samen met andere vogelsoorten. Ze worden ongeveer tussen de 5 en 10 jaar oud.

Gratis stockfoto met aviaire, beest, buiten

Catharina parkiet

De Catharina parkiet kan gehouden worden in een voliere buiten of binnen in een grote vogelkooi. Ze komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika en leven daar in grote groepen. Ze zijn dus heel sociaal en het is beter om ze niet alleen te houden. De Catharina parkiet komt het meest voor in het groen maar er zijn meerdere kleurvarianten zoals geel of blauw. Qua formaat kun je een Catharina parkiet vergelijken met een Grasparkiet. Ze hebben een mooie tekening op de vleugels en achterop de kop. Catharina parkieten maken niet veel herrie, natuurlijk maken ze wel wat geluid maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ze zijn slim, goed te trainen en rustig van aard. Catharina parkieten worden ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud.

OPVZ8 (2)

Wat heb je nodig voor een parkiet?

Als je parkieten wil gaan houden zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om ze een fijn leven te kunnen bieden. Parkieten zijn echte klautervogels en klimmen graag. Daarom is een grote parkietenkooi een must. Parkietenkooien hebben horizontalen spijlen zodat ze goed kunnen klimmen. Zorg ervoor dat ze voldoende de ruimte hebben in de kooi. Natuurlijk mogen ze af en toe ook los rond vliegen maar ruimte in de kooi is belangrijk! In die kooi moet een goede bodembedekking geplaatst worden. Ook is het belangrijk dat je de parkieten bezig kunt houden zodat ze zich niet gaan vervelen. Het is daarom een must om vogelspeelgoed te plaatsen in de vogelkooi of volière. Naast de huisvesting moet je zorgen dat je een geschikte voeding hebt voor jouw parkiet en lekkere vogelsnacks voor tussendoor. Ook zijn er verschillende artikelen verkrijgbaar tegen ongedierte, voor de snavelverzorging en andere bijkomende benodigdheden voor een goede vogelverzorging. Bij Huisdierplezier kun je terecht voor al jouw vogelbenodigdheden!

Menu