• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld is vandaag verzonden

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld is vandaag verzonden

Papegaai soorten

dinsdag 8 december 2020
Geschatte leestijd:6 minuten

Papegaai soorten

De prachtige kleuren, het spraakmakend verenjasje en de leukste en grappigste uitspraken! We hebben het natuurlijk over papegaaien. Er zijn grofweg 350 papegaaisoorten ter wereld, elk met hun eigen karakter, voorkomen en spraakvermogen. Ook in Nederland worden papegaaien steeds vaker gehouden als huisdier, ben jij van plan een papegaai te gaan houden? Bereid je dan voor op een lange commitment, deze prachtige vogels kunnen namelijk makkelijk 60 tot 100 jaar oud worden!

Papegaaisoorten. Het grote aantal papegaaien welke wereldwijd voorkomen zijn onder te verdelen in 5 groepen. De meest bekende hoofdsoorten onder papegaaien zijn;

  1. De Grijze Roodstaart papegaai
  2. De Amazonepapegaai
  3. De Kaketoe
  4. De Ara
  5. De Dwergpapegaai

Onder deze hoofdsoorten bevinden zich verschillende papegaaisoorten. Om een beeld te geven van de verschillende soorten papegaaien nemen we je graag mee, in een reis om de wereld. Laten we beginnen in Afrika;

Grijze Papegaai Roodstaart - Gratis foto op Pixabay

De Grijze Roodstaart papegaai. Onder de noemer grijze roodstaart zien we 2 veelvoorkomende papegaaisoorten; de Timnee grijze roodstaart en de Congo grijze roodstaart. Deze laatst genoemde is de meest bekende van de twee. De prachtige grote vogels komen oorspronkelijk uit Afrika waar ze leven aan de rand van het regenwoud, bij de savannen en mangroven. De Grijze Roodstaart staat bekend als echte prater, deze vogel is slim en heeft een groot spraakvermogen.

Gele Nek Amazone Papegaai - Gratis foto op Pixabay

De Amazone papegaai. Zoals de naam al doet vermoeden komen deze vogels oorspronkelijk van het amazone gebied. Onder de noemer Amazone papegaaien zien we verschillende papegaaisoorten; De blauwvoorhoofd, geelvoorhoofd, dubbelgeelkop en groenwang zijn veel voorkomende amazone papegaaien. Binnen de categorie Amazone papegaaien zien we grote verschillen in grootte, ze variëren namelijk tussen de 25 en 40 cm. De Amazone papegaai is een redelijke prater, wel moet de vogel vanaf jonge leeftijd leren spreken.

Kaketoe Australië Snavel - Gratis foto op Pixabay

De Kaketoe. Deze spraakmakende vogel komt vooral voor in Australië en Azië. De meest bekende kaketoe soort is toch wel de Geel of witkuif Kaketoe. Deze papegaai staat bekend om zijn uitbundigheid en vrolijke karakter. De aanschaf van een Kaketoe kan wat lastiger zijn, deze vogels laten zich namelijk lastig kweken. Dit is terug te zien in de aanschafprijs van deze prachtige vogel. De kaketoe komt veelal voor in de kleur wit maar bestaat ook in de kleur rosé. De Kaketoe kán leren praten, echter doet deze het minder makkelijk dan eerder genoemde papegaai soorten.

Ara Papegaai Gele Macaw - Gratis foto op Pixabay

De Ara. De grootste in zijn soort, de Ara papegaai is een vogel afkomstig uit Afrika. De Ara familie telt 9 papegaaisoorten waaronder o.a. de bekende blauwgele ara welke het meest voorkomt in Nederland. De Ara papegaai staat bekend om zijn mooie kleuren en enorme grootte, deze vogels kunnen tot wel 50 cm groot worden! De Ara is een prater maar heeft geen grote woordenschat wel zijn ze goed in het imiteren van omgevingsgeluiden en hebben ze het vermogen vaak herhaalde woorden of kleine zinnetjes te spreken.

Agapornis roseicollis | Roepie Vogels

Dwergpapegaaien. Ook kleine papegaai soorten vallen onder deze familie. De Agapronis komt voor in Afrika maar wordt in Nederland steeds vaker gehouden als huisdier. Deze kleine papegaai soort word ook wel Love Bird genoemd. Dit omdat deze papegaai zeer gehecht is aan zijn soortgenoot. Het is dan ook aan te raden een dwergpapegaai altijd in een paartje te houden in bijvoorbeeld een kamervoliere of vogelvoliere. Deze leuke kleine papegaaien spreken een eigen taal, dit voornamelijk wanneer ze in paren worden gehouden. Sommige dwergpapegaaien kunnen korte woordjes uitspreken maar het zijn geen echte praters zoals enkele andere soorten uit de papegaaien familie. 

Overweeg jij een papegaai als huisdier?

Een papegaai als huisdier? Wanneer je een papegaai wilt houden als huisdier is het belangrijk te beseffen dat je een, wellicht levenslange, commitment aangaat. Papagaaien kunnen met gemak 60 jaar worden en er zijn zelf papegaaiensoorten welke 100 jaar kunnen worden! Het is dan ook belangrijk hier bij stil te staan wanneer je een papegaai wilt als huisdier. Ben je bereid een levenslange periode te zorgen voor dit prachtige huisdier? Bereid je dan goed voor op de komst van jouw huisdier. Zorg voor een goede, grote en comfortabele huisvesting van jouw papegaai. Een grote papegaaien kooi en voldoende ruimte en tijd buiten de kooi is een aanrader. Deze grote vogels hebben de ruimte nodig, krijgen graag aandacht en houden ervan vermaakt te worden. Wanneer een papegaai zich gaat vervelen kan dit negatieve gevolgen hebben zoals veren plukken en schreeuwgedrag. Wil jij een gelukkige vogel en wil je hiernaast dat jouw papegaai tam wordt? Dan is voldoende ruimte, aandacht, geduld en tijd dé sleutel tot succes.

Tot slot. Ben je op zoek naar lekkere vogelsnacks voor jouw Ara, een verblijf voor jouw Amazone papegaai of leuk papegaaien speelgoed om jouw Kaketoe te vermaken? Neem dan eens een kijkje in onze vogelwinkel boordevol met leuke vogelaccessoires! Heb jij een papegaai als huisdier en wil jij je andere papegaaien liefhebbers informeren, post jouw ervaringen in de comments!

Menu