• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld is vandaag verzonden

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld is vandaag verzonden

Op zoek naar de beste krabpaal

maandag 7 december 2020
Geschatte leestijd:14 minuten

Je herkend het vast: er komt een kitten of kat in huis en je gaat op zoek naar alle kattenbenodigdheden. Urenlang struin je het internet af op zoek naar de juiste spulletjes voor jouw kitten of kat. Het aankopen van een krabpaal is een belangrijk onderdeel voor de uitzet van een kat, maar welke krabpaal is nu eigenlijk het beste? Hoe groot moet een krabpaal zijn, welke materialen zijn geschikt voor een krabpaal én welke krabpaal is het meest geschikt voor jouw kat? Op deze pagina geven we je antwoord op al jouw brandende vragen over krabpalen. Lees je mee?

Premium Photo | Natural sisal matting surface,texture background.

Waarom een krabpaal voor de kat?

Laten we beginnen met het nut, het nut van een krabpaal voor de kat. Katten zijn energieke dieren, ze houden van uitdaging en de meeste katten gaan geen obstakel uit de weg. Dit is dan ook de reden dat je er goed aan doet jouw kat voldoende uitdaging te bieden, een kat welke zich verveelt kan probleem gedrag laten zien. Dit is dan ook reden nummer 1 voor het aanbieden van een leuke krabpaal voor de kat. De kat heeft op deze manier een eigen plekje in huis wat hij mag gebruiken en zien als zijn eigen domein. Maar een krabpaal heeft meer voordelen dan plezier voor de kat alleen:

- Het onderhouden van de kattennagels met een krabpaal

Krabben is een natuurlijk instinct van de kat, ze doen dit onder andere voor het onderhouden van de nagels. Door de nagels te ‘schuren’ langs ruwe materialen slijt de bovenste laag van de nagel, hiermee komt de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn. Wanneer de kat zichzelf uitleeft op de krabpaal door zijn nageltjes te schuren en te onderhouden worden ook de pootspieren van de kat getraind. Heeft jouw kat geen beschikking tot een krabpaal? Dan is de kans groot dat hij of zij de nagels in jouw meubels zet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, biedt de kat een krabpaal en voorkom schade aan jouw meubelen en anders spullen in huis.

- Het afbakenen van zijn territorium

Naast het natuurlijk instinct om te krabben voor de nagelonderhoud, spreekt het krabben nog een natuurlijk instinct aan van de kat. Namelijk het afbakenen van het territorium. Katten communiceren door middel van geuren, de klieren tussen de voetzolen van de kat scheiden geurstoffen af tijdens het krabben. De kat laat andere katten op deze manier weten dat deze krabpaal eigendom is van hem/haar. Ook wanneer er geen andere katten in de buurt zijn zal de kat dit laten zien, puur omdat dit instinctief gedrag is.

- Afreageren van spanningen

Katten krabben ook voor het kwijtraken van spanningen in het lichaam. Heeft de kat tijdens zijn dagelijkse uitje buiten een conflict gehad met een andere kat? Of zijn er dingen veranderd in huis waardoor jouw kat stress laat zien? Grote kans dat hij gaat krabben om de spanning in zijn lichaam kwijt te raken. We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat een krabpaal op deze momenten een must is. Ook hier geldt, heeft jouw kat geen krabpaal? Dan loop je het risico dat jouw kat zijn nagels in andere meubels in huis zet.

Kattenboom-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

Waar moet een goede krabpaal aan voldoen?

Nu we weten waar een kat de krabpaal voor gebruikt en wat het nut is van een goede krabpaal bekijken we de punten waaraan een goede krabpaal voor de kat moet voldoen. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk te weten waar de krabpaal voor gebruikt wordt. Ben je op zoek naar een krabpaal voor jouw nieuwe kitten of zoek je een sterke grote krabpaal voor jouw volwassen kat? Afhankelijk van de grote én de interesse van de kat kun je bepalen welke katten krabpaal het beste bij jullie past, hierover later meer. In grote lijnen zijn er een aantal punten waarop je moet letten bij de aankoop van een krabpaal;

- De juiste afmeting voor jouw krabpaal

Kies een krabpaal welke toereikend is voor de grootte en de kracht van jouw kat. Zoals hierboven al beschreven is het niet aan te raden een kittenkrabpaal aan te bieden aan een volwassen kat. Maar hiernaast heeft een kitten weinig aan een krabpaal welke bedoeld is voor grote zware katten. Het is dus aan te raden te kiezen voor een krabpaal welke gezien de afmeting past bij jouw kat.

- Kies de juiste materialen voor jouw krabpaal

Ook op het gebied van materialen zien we grote verschillen. Waar de ene krabpaal bedekt is met zacht pluche is de andere krabpaal opgebouwd uit houten elementen. Wat het beste past bij jouw kat is afhankelijk van de interesse van de kat. In het algemeen houden de meeste katten van een fijn zacht plekje op de krabpaal, pluche is dus een goede keuze voor de afwerking van de krabpaal. Hiernaast is het belangrijk dat de krabpaal voorzien is van krabmateriaal, vaak wordt hier sisal voor gebruikt. Sisal is een ruw materiaal welke een goede slijtage geeft tijdens het krabben aan de krabpaal. Voor sisal touw wordt gebruik gemaakt van verschillende diktes, hoe dikker het sisal touw is hoe beter deze bestemd is tegen het krabben.

- Ga voor goede stabiliteit van een krabpaal

De stabiliteit van een krabpaal is erg belangrijk om te bepalen welke krabpaal geschikt is voor jouw kat. Hoe stabiel en sterk een krabpaal is kan het beste worden bepaald door de dikte van de krabpalen, de stevigheid van de bodemplaat én de opbouw van de krabpaal. Hoe dikker de met sisal bedekte krabpalen zijn hoe steviger de krabpaal is, krabpalen zijn verkrijgbaar in diktes/doorsnedes van 5 centimeter voor kittens tot 15 centimeter voor de grote kat. Dit geldt ook voor de bodemplaat. Een sterke krabpaal is voorzien van een dikke bodemplaat welke het gewicht van de kat aan kan. Kies je voor een te lichte krabpaal voor jouw kat? Dan is de kans groot dat deze in mum van tijd omvalt of zelfs breekt.

Krabpaal-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

De verschillende soorten krabpalen

We hopen dat je na het lezen van bovenstaande tekst er een beeld hebt gekregen waar een goede krabpaal aan moet voldoen en wat het nut is van een goede krabpaal. Nu gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van krabpalen én andere krabmogelijkheden voor de kat in onze kattenwinkel.

Krabpaal Indian Beige

De kleine krabpaal voor de kat

Een kleine krabpaal heeft een hoogte tot ongeveer 80 centimeter is eenvoudig opgebouwd. Dit wil echter niet zeggen dat deze krabpalen saai zijn voor de kat. In tegendeel deze krabpalen zijn klein maar dagen de kat zeker uit met leuke speeltjes en krabmogelijkheden aan de krabpaal. De kleine krabpalen zijn met name geschikt voor kittens maar wanneer je meerdere kleine krabpalen in huis plaats zal ook jouw kleine volwassen kat met plezier gebruik maken van de krabpalen. Een kleine krabpaal heeft een licht gewicht, hierdoor is hij niet geschikt voor grote kattenrassen of zwaardere katten.

 

Krabpaal Paradise 50X42X85Cm

De middelgrote krabpaal voor de kat

De middelgrote krabpaal heeft een afmeting vanaf ongeveer 80 centimeter tot 150 centimeter. Deze krabpalen hebben iets meer body dan de kleine krabpalen en zijn hierdoor geschikt voor de gemiddelde kattenrassen. Waar de kleine krabpalen vaak bestaan uit één verdieping zien we bij de middelgrote krabpalen ook huisjes en plateaus voor de kat. Dit maakt het natuurlijk extra uitdagend voor de kat én hiernaast kunnen deze krabpalen ook gebruikt worden als heerlijk plekje voor een dutje tussendoor.

 

Krabpaal Giganto Grijs

De extra grote krabpaal voor de kat

Heb jij meerdere katten in huis of is jouw kat gewoon super actief? Kies dan voor een grote krabpaal. Deze krabpalen bieden naast krabmogelijkheden méér. Vaak zijn de grote krabpalen voorzien van een leuk slaaphuisje, uitdagende onderdelen zoals krabtunnels én zijn ze stevig opgebouwd om het actieve gedrag van jouw kat aan te kunnen. In ons assortiment vind je ook extra hoge krabpalen welke het extra uitdagend maken voor de kat.

 

Katten Krabpaal Goliath 2

De krabpaal voor grote katten

Natuurlijk zijn ook grote katten gebaat bij een goede krabpaal. Voor de grote kat is het zaak goed te kijken naar de stevigheid van de krapbaal. Een volwassen Maine Coon kater kan bijvoorbeeld makkelijk een gewicht bereiken van 9 kilo, de krabpaal moet hier dus wel tegen bestemd zijn. De grote krabpalen zijn opgebouwd uit stevige krabpalen met een diameter tot 15 centimeter. Deze krabpalen hebben hiernaast een stevige bodemplaat waardoor de krabpaal stevig is en gebruikt kan worden voor grotere kattenrassen. Binnen het assortiment krabpaal grote katten vind je verschillende modellen, van basis krabpalen tot uitgebreide krabpalen met huisjes en tunnels.

 Krabpaal Belmondo - Grijs - 38X38X265 Cm

Een plafond krabpaal voor de kat

Heb je weinig ruimte maar wil je toch een grote krabpaal plaatsen voor jouw kat? Dan is een plafond krabpaal wellicht een goede keuze voor jullie. Een plafond krabpaal reikt, zoals de naam al doet vermoeden tot het plafond. Hierdoor ontstaat er veel speelplezier voor de kat. Deze krabpalen kunnen tussen de vloer en het plafond worden geklemd waardoor ze stevig en stabiel zijn. Heb jij een zwaar kattenras, dan is een plafond krabpaal misschien niet de beste keuze. Deze krabpalen zijn met name hoog, maar vrij smal en dus minder geschikt voor zware kattenrassen.

 

Krabpaal Betula 1 Bruin

Een design krabpaal voor de kat

Vind je het belangrijk dat de krabpaal past in jouw moderne interieur? Ook design krabpalen vallen onder de mogelijkheden op het gebied van krabpalen voor de kat. Deze stijlvolle krabpalen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout. Een houten krabpaal geeft een mooie uitstraling in de woonkamer en biedt jouw kat voldoende mogelijkheden om te spelen, rusten en krabben aan de krabpaal. Deze krabpalen vallen dan ook bij de meeste katten  én kattenliefhebbers in de smaak.

Heeft de kat geen aandacht voor de krabpaal?

De meeste katten worden al enthousiast zodra de doos van de krabpaal binnen komt. Ze kunnen niet wachten tot de krabpaal is opgebouwd en ze de nageltjes kunnen gaan gebruiken. Toch zijn niet alle katten direct gecharmeerd van een nieuwe krabpaal. Sommige katten laten de krabpaal links liggen en geven geen aandacht aan de nieuwe aanwinst. Voor deze katten is het slim de krabpaal extra aantrekkelijk te maken, hiervoor kun je gebruik maken van Catnip. Dit kattenkruid valt bij vrijwel elke kat in de smaak en komt in verschillende vormen. Catnip kan worden verwerkt in speelgoed maar is ook als spray en als los kruid verkrijgbaar. Spray de krabpaal in met kattenkruid of strooi het kattenkruid over de krabpaal en wek hiermee de interesse bij de kat.

Catnip SprayPs Catnip (zakje)

Andere soorten krabmateriaal voor de kat

Naast een goede, stevige en uitdagende krabpaal kun je er ook voor kiezen meerdere krabmogelijkheden aan te bieden aan jouw kat. Zo kun je naast het plaatsen van een krabpaal ook gebruik maken van krabmeubels of krabplanken. Deze planken en matten kunnen los worden gebruikt en bieden de kat een plek om de nageltjes te scherpen. Een krabmat of krabplank is perfect geschikt om te gebruiken in kleinere ruimtes. Heb je geen plek voor een grote krabpaal maar wil je jouw kat toch een plek bieden om te kunnen spelen en krabben? Kies dan voor een compacte krabplank of krabmat. Deze items zijn overigens geschikt voor zowel kittens als volwassen katten.

Krabplank Greta PaneelKrabplank Greta Kattensilhouette

Conclusie, shop een leuke uitdagende én passende krabpaal voor jouw kat

Wanneer we de behoeftes en de mogelijkheden op het gebied van krabpalen naast elkaar zetten zie je al snel dat de beste krabpaal voor de kat afhankelijk is van een aantal factoren. De grootte, de leeftijd en het energielevel van jouw kat speelt een grote rol bij het kiezen van de perfecte krabpaal. Heb jij tips, adviezen of wil je jouw ervaringen delen met andere kattenliefhebbers? Laat jouw reactie dan achter onder deze blog. Zo help je andere liefhebbers op weg naar de beste krabpaal.

Menu