• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Is het slim om een maatje te plaatsen bij mijn vogel?

vrijdag 29 juni 2018
Geschatte leestijd:2 minuten

Veel vogels zijn, net als mensen, echte gezelschapsdieren en houden er niet van om (te lang) alleen te zijn. Toch is het zo dat ongeveer 90% van de huisdiervogels in Nederland hun hele leven alleen in een vogelkooi worden gehouden. Doordat de vogel zo geen contact heeft met andere vogels kan de vogel gefrustreerd raken. Ook liggen eenzaamheid en verveling snel op de loer, omdat het contact met een gezellig soortgenootje ontbreekt. Er zijn een aantal zaken die voor kunnen komen wanneer je vogel te eenzaam is:

  • De vogel kan agressief worden
  • De vogel kan zijn veren gaan plukken
  • De vogel kan gaan krijsen
  • De vogel kan last krijgen van vraatzucht

Je wilt natuurlijk niet dat je vogel te maken krijgt met deze dingen. Het beste advies is dan ook om vogels die in de natuur niet alleen zijn ook zeker niet alleen te houden. Omdat het lastig is om dit van alle vogels te zeggen kun je je het beste in de vogelspeciaalzaak informeren over welke vogels graag een maatje hebben en welke vogels prima alleen kunnen zijn.

Papegaaien, Exotische, Ara, Dierlijke

Een maatje gevonden, wat nu?

Vogels moeten aan elkaar wennen. Een mens zal ook nooit direct beste vrienden met een ander worden en dit geldt precies zo voor vogels. Je doet er dus goed aan om twee vogels rustig kennis te laten maken met elkaar om ze zo aan elkaar te laten wennen. Dit kan even duren, maar geef vooral niet op. Als het echt niet klikt kun je het proberen met een ander maatje.

De grasparkiet, een van de meest populaire huisvogels in ons land, leeft in het wild in hele grote groepen. Groepen van tientallen tot tienduizenden vogels zijn zeker geen uitzonderin. Houdt een grasparkiet dus nooit alleen. Je kunt het beste een even aantal grasparkieten houden omdat ze dat prettig vinden.

Ook kanaries vinden het fijn om niet alleen te zijn. Deze sociale vogeltjes kunnen ook met andere zangvogels gehouden worden. Zorg er wel voor dat je nooit meer dan één paartje van dezelfde soort in een kooi houdt, omdat je anders last kunt krijgen van territoriaal gedrag.

Om zeker te weten of jouw vogels goed alleen kunnen of juist samen moeten met andere vogels raden we je dus aan om naar de vogelspeciaalzaak te gaan voor advies. Zo weet je zeker dat jouw vogels een zo gelukkig mogelijk leven hebben.

TIP: Zoek je nog andere manieren om je vogels lekker bezig te houden? Kijk dan eens bij het vogel speelgoed!

Menu