• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Hoe maak ik mijn vogel tam?

vrijdag 13 april 2018
Geschatte leestijd:4 minuten

Hoe maak ik mijn vogel tam?

Er is niets zo leuk en gezellig als een tamme vogel in huis. Vele vogelsoorten welke worden gehouden als huisdier zijn eenvoudig tam te maken. Zo is de grasparkiet de meest voorkomende tamme huisvogel, maar ook het grotere ras de valkparkiet houdt wel van een uitdaging. In deze blog lees je tips en tricks voor het tam maken van jouw vogel. Wat zijn de do’s en wat de absolute don’ts?

 Parkieten, Vogel, Dierlijke, Bill

Laat je vogel eerst wennen aan de nieuwe omgeving

Je hebt een vogel gekocht en neemt deze mee naar huis. Het liefste wil je natuurlijk direct aan de slag met het tam maken van jouw nieuwe vogeltje. Het beste is echter de vogel eerst een aantal dagen te laten wennen aan de nieuwe omgeving. De geluiden zijn anders, maar ook de kooi is geen bekend terrein voor je vogel. Geef de vogel een aantal dagen rust om te wennen aan de vogelkooi. Na een aantal dagen te hebben kunnen wennen aan het nieuwe verblijf, de nieuwe baasjes en alle bijkomende geluiden en bewegingen in en rondom de kooi kan de eerste training beginnen!

Training met beloning

De meeste vogels vinden het leuk om uitgedaagd te worden en om nieuwe dingen te ontdekken. Echter is het soms aan te raden de vogel wat te stimuleren om te leren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld trosgierst te gebruiken. De meeste vogels vinden trosgierst heerlijk en zullen er dan ook alles aan doen een stukje te bemachtigen. Laat de vogel wel eerste even wennen aan nieuw voedsel, trosgierst is makkelijk te eten door de zachte zaden en de vogel zal hier graag kennis mee maken.

De eerste echte kennismaking

Wanneer je vogel gewend is aan de gierst en uitkijkt naar het volgende stukje kun je rustig gaan opbouwen naar de echte kennismaking. Steek een stukje gierst door de tralies maar blijf het steeltje zelf vasthouden, komt de vogel eten? Dan ga je weer een stukje verder. Nu maak je eerst het deurtje open voor je de gierst aanbiedt. Tot het moment dat de vogel enkel gierst kan eten wanneer deze op je hand gaat zitten. Gaat het te snel? Ga dan een stapje terug en bouw rustig op. Zodra de vogel rustig op je hand blijft zitten, beweeg je hand dan rustig uit de kooi. De vogel zal vrij snel wegvliegen en in de kamer gaan zitten. Geef hem dan ook even de tijd om ook aan deze omgeving te wennen.

Los laten vliegen

De eerste paar keren dat jouw vogeltje zijn vleugels zal spreiden zal dit erg onwennig zijn. De vogel dient nog te leren goed op te stijgen en te landen en dit zal in de eerste periode met vallen en opstaan verlopen. Ook is het belangrijk dat je voorzorgmaatregelen neemt denk bijvoorbeeld aan: het sluiten van de gordijnen (anders loop je kans dat jouw vogel de raam niet ziet en hier tegenaan vliegt) doof kaarsen, plaats schadelijke planten uit de kamer en sluit deuren en ramen!

Laat de vogel regelmatig los vliegen in de kamer, zo went deze aan de ruimte en zal je zien dat deze steeds beter zijn weg kan vinden. De vogel zal misschien zelfs af en toe eens op je hoofd komen zitten!

Papegaai, Groene

Benader de vogel positief

Geef de vogel tijd en laat zien dat je vertrouwen hebt. Praat zo veel mogelijk tegen je vogel en geef hem ‘complimenten’ tijdens de training. Straf de vogel niet wanneer deze iets fout doet, maar laat hem leren.  Sta er daarnaast bij stil dat vogels prooidieren  zijn van nature en deze het dus niet prettig zal vinden wanneer je hem van bovenaf benaderd. In de natuur komen de roofdieren namelijk vanuit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de vogel je benadering ziet aankomen.

Het is belangrijk te beseffen dat tijd een belangrijke sleutel is in het tam maken van jouw vogel.
Gun je vogel tijd te wennen aan jou, je omgeving en zijn nieuwe thuis!

Ben je benieuwd naar onze vogelkooien  en vogelaccessoires? Kijk dan snel op onze website.

Menu