• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Hoe help je jouw konijn de rui door?

donderdag 14 maart 2019
Geschatte leestijd:4 minuten

Heb je een konijn of ben je van plan er een aan te schaffen? Dan is het zeker belangrijk om te weten hoe je jouw konijn door de rui heen helpt. Er kunnen namelijk vervelende dingen gebeuren als je konijn in de rui is. Zo slikken ze haar in en als dat te veel gebeurd kan er een haarbal ontstaan met als gevolg een verstopping. Konijnen kunnen de haarbal dan niet uitbraken als katten dat wel doen. Gelukkig kan je verschillende manieren gebruiken om te zorgen dat de ruiperiode van jouw konijn fijn verloopt.

Konijnen dichtbij rij van ornamentharten op draad | Gratis Foto

Verliest je konijn veel haren?

Een konijn maakt om de drie tot zes maanden een rui periode door. Die wisstelt meestal af met een lichte rui en een zwaardere rui en zo steeds opnieuw. De ruienperiodes verschillen natuurlijk bij ieder konijn. Bij de een kan de rui om de drie maanden voor komen, maar er kan ook vier tot vijf maanden tussen zitten voor de volgende rui komt. De duur van de rui is ook anders bij ieder konijn. Dit verschilt meestal tussen een week en een maand, maar het kan bij sommige konijnen zelfs langer duren voordat de rui voorbij is. Veel konijnen krijgen tijdens de rui kale plekken of worden zelfs helemaal kaal. Dat is natuurlijk op het begin erg schrikken voor jou als baasje. Gelukkig kan een rui geen kwaad en groeit er normaal gesproken gewoon weer nieuw haar op de kale plekken. Ervaren baasjes herkennen de rui meestal wel. Als je toch twijfels hebt ga dan zeker even langs bij de dierenarts, want die kan direct zien of de haaruitval komt door de rui of dat er een medisch probleem is.

Helpt borstelen?

Borstelen tijdens de rui helpt zeker voor jouw konijn. Het is zelfs belangrijk dat zodra jouw konijn in een rui zit je extra vaak borstelt. Minimaal één keer per dag en bij een angorakonijn is er zelfs een minimum van twee keer borstelen op een dag. De huid van jouw konijn is tijdens de rui altijd erg gevoelig. Zorg daarom dat je gebruik maakt van een zachte borstel, want je wilt natuurlijk niet de huid beschadigen. Het borstelen is ook erg belangrijk om te voorkomen dat jouw konijn loszittend haar inslikt.

Plukken

Een andere manier om los zittend haar te verwijderen is plukken. Dit kan overigens alleen als je konijn dit toelaat en het fijn vindt. Je plukt het overtollige haar dat los zit weg met je handen. Je hoeft niet bang te zijn dat deze manier pijn doet want je plukt de vacht die al los zit. Pak dus zeker niet haar dat nog vast zit. Hiervan kan jouw konijn kale plekken krijgen. Vooral voor buitenkonijnen is dat gevaarlijk, omdat ze dan snel kou vatten. Heb je geen ervaring met het plukken van jouw konijn? Ga dan voorzichtig te werk, de huid van een konijn is zeer teer. Wanneer je het niet aandurft of niet zeker weet wat te doen, informeer dan een trimsalon. Er zijn veel trimsalons welke ook ervaring hebben met konijnen. Zij kunnen je helpen of adviseren op basis van de vacht van jouw konijn.

Invloed op spijsvertering

Zoals je waarschijnlijk wel weet likken konijnen zich zelf en hokgenoten schoon, dat betekend dat ze tijdens de rui ook meer haar binnen krijgen dan normaal. Dit kan effect hebben op de spijsvertering. In het ergste geval kan het haar dat ingeslikt wordt verstopping in de maag veroorzaken. Het belangrijkste om een verstopping te vermijden is de juiste voeding met vooral veel hooi en weinig snoepgoed. Niet alle konijnen hebben een even goede spijsvertering dus daarom is het belangrijk dat je goed oplet tijdens de rui. Wat ook helpt om een verstopping te voorkomen bij je konijn is dat er onbeperkt water is, ten alle tijden. Het is belangrijk dat jouw konijn veel water drinkt, want zo kan ingeslikt haar makkelijker door het darmstelsel. Vermoed je toch dat jouw konijn last heeft van een verstopping? Neem dan direct contact op bij de dierenarts.

Menu