• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Een hondenjas, Fashion of nuttig?

vrijdag 27 september 2019
Geschatte leestijd:6 minuten

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld, voornamelijk tijdens koudere dagen zien we ze steeds vaker lopen; honden met een winterjas. Is het een fashion item of noodzakelijk voor sommige honden? In dit artikel laten we je het nut zien van een hondenjas.

Tijdens koudere dagen kleden wij ons tegen kou op het lichaam. Met een gebreide trui, handschoenen en winterjas trotseren we de kou. Maar heb je er ooit over nagedacht wat deze koude maanden betekenen voor onze favoriete viervoeters?Denk er maar eens over na..  Na een lange dag lig je heerlijk op de bank een Netflix serie te kijken en net voor je naar bed gaat ga je nog een laatste ronde doen met jouw hond. Terwijl je voor de kachel zit besef je dat het nodig is om jezelf goed aan te kleden omdat het verschil enorm is met de buiten temperatuur.  Maar dit is niet alleen voor ons het geval.

Honden welke buiten leven hebben een heerlijke dikke wintervacht en kunnen met kleine maatregelen de lichaamstemperatuur op peil honden maar hoe zit dit met onze huisdieren welke binnen wonen? Honden welke binnen wonen zijn gewend aan de temperatuur in huis, welke meestal tussen de 20 en 22 graden ligt. Wanneer we naar buiten gaan kan de temperatuur makkelijk 20 graden zakken. Ook voor onze honden is dit een groot verschil.Dit zou dan ook wel eens de reden kunnen zijn dat jouw hond liever in zijn mand blijft liggen dan ’s avonds laat nog een wandeling wil maken op koude dagen.

Om een goed voorbeeld te geven van het warmte verlies welke wij en onze huisdieren buiten ervaren tonen we hier een foto. Op deze foto zie je een persoon welke zich goed heeft gekleed op de kou en twee honden.

 

 Afbeeldingsresultaat voor warmte verlies hond

Bron: neon38/v.fuetterer

De rode kleur toont warmte verlies, de gele kleur toont nog meer warmte verlies. Zoals op de foto zichtbaar is verliezen de honden enorm veel warmte, zeker in vergelijking met de persoon.

Nu zie je hierboven twee Whippets, een ras welke bekend staat om een dunne vacht en zich kenmerkt als echt koukleumen. Dus geven we een ander voorbeeld, zie hieronder een Basenji. Dit is een jachthond welke uit Afrika komt, je zou zeggen :  Die zal wel tegen wat kou kunnen.

  Afbeeldingsresultaat voor warmte verlies hond

 Bron: neon38/v.fuetterer

Maar niets is minder waar, zie hoe veel warmte deze hond verliest tijdens het uitlaten op een koude dag. Het is natuurlijk onnodig om uit te leggen dat zo veel warmte verlies onprettig is, maar het is zelfs ongezond voor jouw hond. Nu is het natuurlijk per hond verschillend hoeveel problemen ze ervaren bij kou en wanneer bepaalde honden daadwerkelijk last krijgen van de kou is onder andere afhankelijk van;

 

  • De leeftijd van de hond : De meest kwetsbare honden zijn pups en oudere honden, zoals dit ook zichtbaar is bij mensen hebben deze leeftijd categorieën meer problemen bij koud weer.
  • De grootte van de hond :  Kleine honden hebben een hoog ‘oppervlakte tot volume’ ratio en verliezen hierdoor sneller hun warmte
  • Eventuele Ziekte :  Een hond welke ziek is gebruikt meer energie om op de been te blijven, dit resulteert erin dat zij sneller kou ervaren.
  • Vachtsoort :  Hoe dunner de vacht, hoe sneller de hond afkoelt en hoe lastiger deze warmte kan vasthouden in de vacht.
  • Verdeling van vacht :  Sommige honden hebben een kale buik dit zorgt dat het deze honden het sneller koud hebben.

 Als antwoord op de vraag of een hondenjas helpt tegen het beschermen tegen de kou van jouw hond, kunnen we dus wel zeggen dat dit het geval is. Een hondenjas geeft warmte op het lichaam, maar houd de warmte ook langer vast. Hiernaast kun je door het gebruik van een jas zorgen dat jouw hond zo veel mogelijk droog blijft wanneer er bijvoorbeeld neerslag is. Een natte hond geeft niet alleen een sterke geur, maar het koelt de hond ook af. Wanneer je op zoek bent naar een hondenjas voor de koude dagen is het dus ook aan te raden om te gaan voor waterdicht of waterafstotend jasje.

De markt van hondenjassen is breed, zo bestaat er hondenkleding welke specifiek gemaakt is tegen regen. Maar zijn er ook hondenjassen welke naast functioneel een leuk accessoire is voor jouw hond.  Hondentruien zijn een nieuw onderdeel dit jaar, vooral kleine honden kunnen gebaat zijn bij een warme hondentrui in de wintermaanden. Hiernaast zijn er hondenjasjes welke een uitstraling hebben van een honden parka, hondenjasjes met bontkraag, hondenjasjes met opdruk, met capuchon of de basis regenjasjes. Er is zeer veel keuze in hondenkleding op de markt. Let vooral op de pasvorm van een hondenjas en of deze aansluit op het lichaam van jouw hond.

Om de juiste maat te bepalen is het belangrijk jouw hond goed te meten. Meet de ruglengte van jouw hond (begin in de nek tot aan de staartwortel) én de borstomvang (breedste punt van de borst direct achter de voorpoten) en tel hierbij wat spelingsruimte voor comfort, ongeveer twee vingers. Valt de afmeting tussen twee maten, ga dan voor de grootste maat zodat het jasje niet te strak komt te zitten.

Twijfel je bij het maken van een goede keus als het gaat om een hondenjas, hondenregenjas of hondentrui? Wij helpen je graag!

 

 

Menu